• Köksön i det nya köket är en perfekt plats att samlas runt, både som pysselbord och för mellanmål till Engla och Lova. Malin Johansson trivs med den öppna planlösningen ut mot vardagsrum och hall. Foto: Lena Dahlberg
  • Malin tycker om att förändra med små medel. En ny plansch inspirerar till nya kuddfodral och blir samtidigt ett utropstecken bland allt det ljusa. Engla och Lova tycket det är roligt att leka med Bonzo - och han gillar tygknuten bäst av allt.
  • Bonzo har sin plats intill matgruppen. Det mesta i hemmet går i vitt, med mörkgrå klinkergolv.
  • Ett ombonad sovrum i ljusgrå nyanser.
  • En snygg hylla istället för ett överskåp ger möjlighet att förändra. Här samsas både finsaker, nyttoprylar och lite av döttrarnas mellanmål.
  • En rejäl byrå är ett måste i hallen hemma hos en barnfamilj. Den slukar många småsaker. Posten hamnar i en trälåda istället för att spridas över byrån.

”Vi trivs med att renovera och förändra i vårt hus”

Malin och Emil gillar projekt

Det började med ett litet sekelskifteshus och fortsatte med en stor funkisvilla. Nu är paret Johansson inne på sitt tredje hus, men än har de inte tröttnat. – Drömmen är att bygga nytt någon gång. Eller att renovera en gård på landet...

En del av oss drar en suck av lättnad när renoveringsprojekten äntligen är klara. Vi njuter av att byggdammet lägger sig och fokuserar på andra saker. Men så är det inte för Malin och Emil Johansson. De träffades tidigt i livet och ”blev med hus” när de var 20 respektive 23 år.

– Det var ett vackert sekelskifteshus som vi växte ur när vår äldsta dotter Lova föddes för sju år sedan. Det fanns inte så många hus ute på marknaden då, och vi ville gärna söka oss till Örbäcken. Både jag och Emil har växt upp här och vi gillar området, säger Malin Johansson.

– Till slut blev ett stort hus från 1950-talet till salu, helt annorlunda mot det vi haft tidigare.

Tredje huset

Malin och Emil Johansson blåste ut hela huset och hjälptes åt med renoveringen.

– Emil är väldigt händig, men även jag jobbar med ”grovjobbet”, även om det är de sista detaljerna som är roligast.

Dotter nummer två, Engla, föddes för sex år sedan och familjen kände att husets planlösning inte riktigt passade behoven.

– För fem år sedan hittade vi det här huset, precis där vi ville bo den här perioden i livet.

Mexitegelvillan från 1976 hade direktverkande el, något Johanssons bytte ut till bergvärme.

– För att få det lite ljusare målade vi vitt nästan överallt. Det fanns en hel del furu innan.

Rev väggar

Även om huset var ganska nyrenoverat när Malin och Emil Johansson köpte det 2009 så har de velat sätta sin egen prägel på inredning och färgsättning. För att få en öppnare planlösning rev de väggen mellan kök och vardagsrum för drygt ett år sedan.

– Vi valde liggande vit panel till väggarna. Det är smidigt och snyggt.

Ett rum i taget gjordes iordning och nyligen flyttade de ner sitt eget sovrum till undervåningen för att ge döttrarna hela övervåningen.

– Vi kände oss nöjda och tänkte lugna oss ett tag innan vi gjorde något mer inne.

Färdigt – då vattenskada

I februari förra året upptäckte Emil Johansson att det var blött under diskbänken. Något som visade sig vara en långt gången vattenskada.

– En koppling under diskbänken hade läckt och det hade runnit ända ut i hallen, in i badrummet, sovrummet och vardagsrummet. Alla rum vi nyligen hade renoverat.

– Det var hemskt, säger Malin Johansson. Jag grät och var helt förtvivlad.

I juni 2013, efter fyra månader hos släktingar och i en tillfällig liten lägenhet flyttade de tillbaka till huset.

– Det var inte helt iordning efter vattenskadan, men vi stod inte ut med att bo i kappsäck längre.

Nästa projekt

Det tog ett tag innan undervåningen blev helt klar, men nu har Malin och Emil Johansson fått det som de vill ha det efter att ytterligare en vägg ut mot hallen togs ner.

Men tro nu inte att de slår sig till ro med det. Däremot är de kanske inte riktigt överens om vad nästa projekt ska bli.

– Vi ska fortsätta ute, där vi var innan vattenskadan kom, säger Emil. Staketet ska bli klart och en utebastu står högt på min önskelista.

– På min lista står det övervåningen, inflikar Malin. Och ser ganska bestämd ut...

Ev citat:

”Precis när vi hade renoverat allt fick vi en omfattande vattenskada”