• Kicki och Klas Johansson njuter av sitt utespa - året om. I sommar ska det byggas plank, räcken och ett trägolv för att binda samman altan och bad. Foto: Lena Dahlberg
  • En rejäl inspektionslucka gör det lätt att serva utespa´t. Ett par gånger per månad rengör familjen filtren. Tre gånger per år byts vattnet ut.

”Vi njuter av vårt utespa – alla årstider”

Klas och Kicki Johansson har bott i sitt hus i Jenny utanför Västervik i 14 år – och renoverat allt. I december 2013 köpte de ett utespa med plats för sju personer. – Det är vår bästa investering. Det går så snabbt och smidigt att ta sig ett dopp!

Klas Johansson är vitvaruansvarig på Elon i Västervik och återförsäljare för Kvalitetspooler.

– Vi hade tidigare pratat om att anlägga en pool på baksidan av huset, men ändrade oss och köpte istället ett utespa – något vi inte ångrar!

– Det är lätt att sköta och finns alltid till hands med 37-gradigt vatten. Vi badar minst ett par gånger i veckan. Även under vintern.

Pris och underhåll

Det finns olika prisklasser när det gäller utespa. Johanssons bad på 1,4 kubik med plats för sju personer kostar cirka 130 000 kronor, exklusive kostnad för elektriska installationer. Driftskostnaden är cirka 200 kr/år.

– Det är lätt att underhålla. Jag byter vatten tre gånger per år, men det beror förstås på hur mycket badet används. Kemikalier ska tillsättas för att få en bra vattenkvalitet.

– Filtren ska rengöras ungefär ett par gånger i månaden.

Uterum

Under sommaren planerar Klas Johansson att bygga till trädäck, plank, trappor och en utedusch.

– Det behövs lite insynsskydd och det ska bli skönt med en dusch i anslutning till badet, tycker Kicki Johansson.

Strax intill finns ett inglasat uterum som blev klart för åtta år sedan.

– Det använder vi väldigt mycket, från mars till oktober. Det är inte isolerat men har golvvärme. Rummet värms snabbt upp så fort solen kommer fram.

Citat: ”På nyårsafton satt vi sju personer i badet och tittade på fyrverkerier – det var väldigt mysigt”