• Från Västervik till gården Österäng i Yxered. Marie-Louise Winge, Jonas Carlsson och dottern Mihra trivs med livet och det gemensamma intresset för hästuppfödning. Här med unghästarna Yachliché och Yacordia. Foto: Lena Dahlberg
  • Två föl blev det i våras. Här tittar stofölet Yacolina du Rouet fram under svansen på mamma Musical Wren.
  • Mihra Winge lägger nästan all sin fritid på sina tre ponnyer. Shira, en welsh, är en av dem. Paret kom fyra i lätt B-klassen under Lilla Gubben cup i Vimmerby.

”Vi hoppas kunna leva på hästar om några år”

Flytten gick till en gård i Yxered

Stadsbo och ett gediget intresse för hästar kan vara en knepig kombination. Därför var det kanske inte så konstigt att Jonas Carlsson och Marie-Louise Winge bestämde sig för att flytta från Västervik till landet där de fick nära till både stall och ridbana. – Vi har bott på Österängs gård i Yxered i 13 år nu och har inte ångrat oss en dag.

Den som brukar åka små slingrande vägar genom byar på landsbygden märker snart att idisslande kor många gånger ersatts av hästar. Byn Yxered, på gränsen mellan Vimmerby och Västervik är inget undantag.

Här betar bland annat Jonas Carlssons och Marie-Louise Winges varmblod. Och dottern Mihras ponnyer förstås.

Slapp renovera

Med varsin hopphäst på en gård utanför Västervik la paret mycket tid på resor till och från stallet. Tanken på en egen hästgård började ta form och i februari år 2000 åkte Jonas Carlsson och Marie-Louise Winge de fyra milen till gården i Yxered.

– Vi tyckte det var ett fint ställe med ett nästan nybyggt hus. Det passade oss perfekt eftersom vi inte ville renovera utan lägga tiden på hästar och stall istället.

Satsade på avel

I augusti för 13 år sedan flyttade de. Till att börja med fanns bara en häst, men snart införskaffades ett par till.

– Vi hade ett fint fullblod och ville prova att avla på henne, men hon blev inte dräktig. Istället bestämde vi oss för att göra det ordentligt, att skaffa fler ston och verkligen satsa på avel.

– Vi köpte fina ston med bra utseende och stamtavla, väl medvetna om att hästavel är ett mycket långsiktigt projekt.

Stora investeringar

Idag har Jonas Carlsson och Marie-Louise Winge ett 20-tal varmblodshästar, varav fem avelsston.

– Vi har även hingstar, unghästar och två små föl. En del av hästarna är på foder hos ryttare som tränar och tävlar med dem. Det är viktigt att skaffa bra meriter för att kunna få ut mer för hästarna vid en försäljning.

Att föda upp hästar som ska bli både vackra och duktiga tar sin tid. Det gäller att ha tålamod och kunskap. Och att kunna investera.

– Det kostar mycket att hålla på med hästar och avel. Förutom de utgifter som alla hästägare har i form av foder, veterinärkostnader, hovslagare och försäkringar tillkommer utgifter för träning, tävling och betäckning.

Tränas i Skåne

För att få ut maximalt av träningen har Österängs gård ett samarbete med Flyinge, ett utbildnings- och hästsportcentrum i Skåne. De flesta unghästar skickas dit för inridning och träning.

– Först rids de in där som 2,5-åringar och hopptränas även där som 3,5-åringar, säger Jonas Carlsson.

– Sedan håller jag igång hästarna mellan träningarna, eller så låter vi någon annan ryttare ta hand om dem.

Personligheter

Nu har familjen lagt ungefär tio år på uppbyggnadsfasen i sitt företag, men än tar det fem till tio år innan de kan leva av sitt företag.

– Många har svårt att förstå hur vi orkar och vad som egentligen är tjusningen. Men det är väldigt roligt och spännande att se hästarna utvecklas, växa upp och bli riktiga personligheter. Att se ett resultat helt enkelt.

 

Citat:

”Uppbyggnadsfasen är minst tio år av hårt arbete, investeringar och tur. Om ytterligare fem, tio år hoppas vi att åtminstone en av oss kan leva på det här.”