• Annika Källmark och Nina Wigander håller i de intervjuer som ska göras i auditionform. Ett helt nytt sätt att rekrytera i Västerviks kommun. Foto: Lena Dahlberg
  • Jobb- och auditionmässan är på Arenan på Lysingsbadet.

”Vi hoppas att många vill prova det nya sättet”

Sök sommarjobb genom audition

Västervik Resort Lysingsbadet är en av besöksnäringarna i Västerviks kommun som ska prova nya grepp för att hitta säsongsanställd personal. – På lördag har vi den första kombinerade jobb- och auditionmässan. Vi är flera olika företag som gör detta i samarbete med Arbetsförmedlingen, säger Annika Källmark på Lysingsbadet.

Att rekrytera sommarjobbare genom audition, där de sökande presenterar sig och svarar på frågor från en scen, är nytt för Lysingsbadet.

– I storstäderna har detta sätt använts tidigare, nu ska vi prova om det passar även för oss, säger Annika Källmark.

– Rekryteringsbehovet är stort, vi behöver runt 40 nya medarbetare till sommaren. Vi är runt tio olika företag som använder oss av audition. Sedan finns det fler företag här som endast presenterar sina jobb i montrar.

Våga prova

Efter att de sökande besvarat frågor får några veta med en gång om de gått vidare till jobb, medan en del får en andra chans.

– Får du ett nej hos Lysingsbadet kan du gå vidare hos en annan arbetsgivare.

– Ett tips är att ta med många cv – och att komma hit och prova, tycker Nina Wigander, som ska göra Lysingsbadets intervjuer tillsammans med Annika Källmark.

– Tänk även igenom innan vilka frågor som kan bli aktuella. Varför arbetsgivaren ska välja just dig för jobbet till exempel.

Fler jobbmässor

Till Arenan kommer många olika företag för att presentera vilka arbeten som finns att söka till sommaren. På lördag handlar det om jobb inom besöksnäringen, berättar Anki Grass på Arbetsförmedlingen.

– Det kan vara inom restaurang, café, reception och som vaktmästare till exempel.

– Lite längre fram ska vi ha en jobbmässa med inriktning kommun och landsting.