• En av Boss favoritplatser är ryamattan i matsalen. Det stor fönstret vetter ut mot parken Bergens lycka strax nedanför Sankt Petri kyrka. Foto: Lena Dahlberg
  • Den vackra kakelugnen i matsalen är våningens vackraste.
  • Mikael Östman och Anitha Folléus med hundarna Boss och Acke, en dobermann och en Manchesterterrier.
  • I tv-rummet finns en gul kakelugn. Kanske inte så snygg, tycker Anitha Folléus, men ändå lite speciell.
  • I den gamla serveringsgången spökade det i början. Något som dock upphörde efter en tid.
  • I det gedigna köket finns en blänkande kopparkåpa.

”Vi har en mycket vacker, gedigen och luftig våning – med spöken...”

Mikael och Anitha bor i kvarteret Paradiset

Qvarnströmska huset ligger i kvarteret Paradiset. Ett märkligt namn kan tyckas, men det visar sig ha en förklaring ganska långt bak i tiden. – Innan kvarteret såg ut som det gör idag låg det en trädgård här, Paradisets trädgård, berättar Mikael Östman. Ägaren till trädgården hade en ung och skön hustru som brukade sola i ”paradisdräkt”. Där av namnet. – Det är inte heller många som vet att parken utanför våra fönster, nedanför Sankt Petri kyrka, heter ”Bergens lycka”.

Det ståtliga trevåningshuset är från 1904, med Gustaf Frumerie som arkitekt. Innan Mikael Östman och Anitha Folléus flyttade hit för snart ett år sedan bodde de endast ett stenkast från Qvarnströmska huset. Men på ”fel sida järnvägen”, som Östman uttrycker det.

– Jag har alltid varit intresserad av byggnadshistoria och tyckt att huset var vackert och speciellt. När vi såg en lapp om ledig lägenhet fick vi möjlighet att komma hit och titta. Vi bestämde oss direkt. Det var precis den lägenheten vi ville ha – högst upp där vi slipper ljuden från gatan.

Flera favoritplatser

Tak och väggar målades vita innan paret flyttade in i femrumsvåningen tre trappor upp.

– Vi bodde på 70 kvadrat tidigare, så visst är det skillnad nu med tre gånger så stort boende. Men det är just rummens storlek, ljuset från de gamla fönstren och att allt känns så rejält som gör att vi verkligen trivs här.

Favoritplatserna är dels det lilla köket, där ”pigdörren” ut till trapphuset fortfarande finns kvar, dels matsalen med den vackra kakelugnen.

– Men det är i soffgruppen framför tv:n vi hamnar på kvällen. Det är den enda möbel som är nyinköpt. Resten har vi tagit med från vårt tidigare hem. Som tur är kunde vi köpa alla vackra takkronor av den tidigare hyresgästen, säger Anitha Folléus.

Kanske spöken

Våningen har tre fungerande kakelugnar, ekparkett i de flesta rum och en del av taken har mycket speciell stuckatur.

– Man får inte glömma att titta upp ibland och beundra hantverket.

Charmigast är nog trots allt den gamla serveringsgången med sina höga skåp. Utrymmet fungerar som ett litet kontor, förutom alla förvaringsmöjligheter.

– När vi flyttade in här stod skåpsdörrarna öppna ibland och hundarna visade att de märkte något speciellt just här. Jag har aldrig trott på spöken, men det känns som om ”något” kontrollerade att vi tog hand om lägenheten. Konstigheterna har slutat nu, så antagligen blev pigan, eller vem det kan ha varit, nöjd med det hon såg, säger Mikael Östman.

Taxi och buss

Mikael Östman är ägare till Västerviks Taxi och Tjust buss. Dessutom äger han fastighetsbolaget FP Tjust AB.

– Jag började köra taxi 1986. Då hade jag en bil, idag har jag 25 fordon och 50 anställda. Nu sitter jag sällan bakom ratten, det finns så mycket annat som måste skötas. Men Anitha, min sambo, kör bland annat skolbuss.

– Jag började min verksamhet i Hjorted och har jobbat sju dagar i veckan under många år för att bygga upp de här företagen.

Citat:

” När vi flyttade in här stod skåpsdörrarna öppna ibland och hundarna visade att de märkte något speciellt just här.”