• Conny Bergholm, Mikael Funck, Emelie Bergholm och Anne-Christine Bergholm. En riktig teaterfamilj som bor i en bostad av det lite ovanligare slaget - en ombyggd skola.
  • Emelie Bergholm har ett rum fyllt av inspirerande saker.
  • Kakelugnen värmer skönt i vardagsrummet. Tidigare var det en skolsal här.
  • Biosalongen. De gigantiska möblerna är köpta på Blocket, liksom mycket annat i detta hem.

”Vi har byggt om den gamla skolan till en herrgård”

Hallingebergs Teater

En pampigt inbjudande trapphall med marmorerade pelare, väggmålningar och marmorgolv. Ett engelskt bibliotek och en inbjudande biosalong med stora sköna sittplatser. Efter snart nio år i familjen Bergholm/Funcks omvårdnad går det snart inte att se ett spår av ekande korridorer och stora skolsalar.

Conny och Anne-Christine Bergholm, Emelie Bergholm och Mikael Funck driver Hallingebergs Teater i skolan som lades ner 1994. Paret Bergholm har tidigare jobbat som kryssningsvärdar i 16 år, men tröttnade på sjölivet och bestämde sig istället för att försöka hitta en gård där de kunde bygga upp en egen teaterverksamhet.

- Vi hittade ingen gård, men föll istället för den här skolan. När vi köpte byggnaden 2004 var den delvis renoverad och hade tre olika lägenheter. Vi har nu steg för steg byggt om den till en teaterdel och en bostadsdel.

En teaterfamilj

Att bo under samma tak och arbeta med gemensamma projekt, samtidigt som var och en får en möjlighet att utveckla sina egna intressen – det är själva kärnan hos familjen Bergholm/Funck.

- Man ska göra som man vill i livet! Tänk att inte ha vågat prova olika saker och sitta där och ångra sig som gammal. Finns det något värre, frågar sig Anne-Christine.

Även om de samarbetar runt teaterproduktionen, och en hel del andra spännande projekt, så har var och en lite olika inriktningar. Anne-Christine är den som syr alla kreationer och regisserar, Emelie har ansvaret för rekvisitan, Conny skriver manus och sångtexter och Mikael står för ljud, ljus och all teknik. Alla utom Mikael agerar på scenen.

- Vi kompletterar varandra mycket bra och hjälps åt med det mesta.

Bygger temarum

En hel del av rummen är färdiga i den 1250 kvm stora ”herrgården”. De flesta har ett tema och just nu jobbas det för fullt med ”indiska rummet”. Kommande projekt är att bygga om kök och matsal, en ny bastu och en bassäng på baksidan.

- Vi har väldigt mycket idéer och gör nästan allt själva, säger Conny. Nu är det dock fokus på kommande teatersäsong. Den 3 april är det premiär för vår nya musikal ”Minneskofferten”, sedan fortsätter vi med hela programmet till oktober.

- Vi trivs jättebra med livet och vår bostad. Att vara kryssningsvärdar på land är toppen, skrattar Anne-Christine och får medhåll av övriga i teaterensemblen.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Vi såg potentialen i skolan – här finns gott om plats för alla våra verksamheter”