• Sofia och Jonny Wiberg är nöjda med sin insats i tv-programmet Drömkåken. Nu ser de fram emot finalen den 16 december - och hoppas på att tittarna utser dem till vinnare förstås. Foto: Lena Dahlberg
  • Familjen Wiberg, Sofia och Jonny med barnen Saga och Herman, är återigen samlade i en normal vardag i Västervik. ”Det är det vi längtat mest efter. Barnen och att slippa stressen och sömnbristen”.
  • Wibergs har ständigt nya renoveringsprojekt på gång. Här är det Jonny som måttar för nya dörrfoder. ”Det är vårt stora gemensamma intresse, att renovera hus”.

”Vi gillar att utmaningar och att bjuda på oss själva”

Tv-aktuella Sofia och Jonny Wiberg

I höst har vi kunnat följa Västerviksparet Sofia och Jonny Wibergs mödor i tv-programmet Drömkåken. Under tuff tidspress och ständig sömnbrist har de inrett rum efter rum. Nu är de tillbaka i vardagen igen. – Om det blir en halv miljon kronor i pris vet vi inte själva än. Den stora vinsten har varit att vi fått vänner för livet!

Sofia och Jonny Wiberg har varit hemma i Västervik sedan början av oktober. De är ett av fyra par som tävlar om att färdigställa och inreda ett hus på tio veckor i TV4:s satsning Drömkåken. Tolv avsnitt som varje vecka ger paren ett nytt uppdrag där det handlar om allt från att skapa en mysig utemiljö till att bygga väggar, lägga golv och inreda barnrum.

– Stressen och sömnbristen har varit värst. Nu njuter vi av att kunna ta det lugnt och äta en frukost i lugn och ro tillsammans med barnen.

Oro för barnen

Den som känner Sofia Wiberg blev nog inte förvånad över att se henne och maken i tv. Är det någon som gör saker utanför ramen så är det hon.

– Jag är både spontan och äventyrslysten av mig och håller hela tiden på med nya projekt. Jag var sugen på något nytt och när de sökte par till Drömkåken anmälde jag oss direkt.

– Det kändes jättekul när vi fick veta att vi kommit med, men samtidigt en oro över hur barnen skulle ta det. Det löste sig dock tack vare mina föräldrar och en av mina bröder. Det finns ju fler vuxna än vi som är viktiga för barnen.

Gemensam fiende

Efter flera intervjuer och uppdraget att inreda en friggebod blev Wibergs utvalda att fortsätta resten av säsongen.

– Vi har jobbat med huset från den 5 augusti till den 3 oktober. Och vi har varit hårt hållna. Från början var det sagt att vi inte skulle få ha någon kontakt alls med barnen, men sedan fick vi åka hem ett par gånger som hastigast och hälsa på.

Hur fungerar relationen med de andra paren under inspelningen?

– Man lär känna varandra på ett mycket speciellt sätt, vet allt och kommer väldigt nära.

– Men vi var inte osams – det var bygget och tiden som var våra gemensamma fiender. Tanken att bryta fanns nog hos oss allihop. Vi jobbade från sju på morgonen till ett på natten. Ibland även under natten.

Loppisparet

Sofia och Jonny Wiberg trodde att de kanske skulle sticka ut bland de andra, men det visade sig att det var de som var ”mesarna”, som Sofia uttrycker det.

– Jonny och jag samarbetade bra och var effektiva. Tv-teamet ville framställa oss som loppisparet och familjen som aldrig blev färdiga, men vi lärde oss att prioritera och bygga klart innan vi började inreda.

– Vi trodde att vi skulle få bestämma mer, men vi var väldigt styrda av allt från byggregler till när vi kunde ta bilen för att åka och handla. Och vi fick alldeles för lite tid till den personliga touchen i rummen.

Drömmer om kollektiv

Efter en väldigt speciell vår och hektisk sommar börjar nu familjen komma in i normala vanor igen. Men riktigt som förr blir det nog aldrig.

– De första veckorna hemma drömde jag om inspelningen varje natt, säger Jonny Wiberg.

– Och jag vaknade varje morgon och visste inte var jag var, tillägger Sofia Wiberg.

– Men vi har fått nya vänner som är som vi – spontana och äventyrliga. Kanske hittar vi en ekoby där vi kan dela på bil och andra utgifter. Det vore verkligen drömkåken för oss.

 

Citat:

”Vi struntar båda i vad folk tycker. Det här är en kul utmaning för oss.”