• Karin Löwenborg är engagerad i föreningen Tjustvallarna. Själv har hon tre bordercollie som hon tränar och tävlar med så ofta hon hinner, gärna i Skottland på sommaren.
  • Karin Löwenborg har både praktiska och administrativa arbetsuppgifter på gården Odensviholm. Och det är just variationen som är tjusningen med jobbet tycker hon. Foto: Lena Dahlberg
  • Karin Löwenborg har många olika intressen, ett av dem är att läsa.

”Vi gillar att satsa på nyheter och teknik – annars blir det ju ingen utveckling”

Karin Löwenborg, lantbrukare i Odensviholm

Hon är född in i jobbet som egen företagare inom lantbruk, även om det inte var en självklar väg att gå. Övrig tid fyller hon med förtroendeuppdrag inom politiken samt sitt stora intresse för vallhundar. Karin Löwenborg gillar att vara i farten och tar sig även tid för en hel del idrottande. – Mina planer var kanske inte att bo och arbeta här på gården, men nu har jag svårt att tänka mig ett annat liv.

För några år sedan blev hon beskriven som en envis och lättretlig arbetsmyra med stort hjärta. Är man storasyster får man ibland finna sig i att småbröder ger en träffande beskrivning.

– Ja det där stämmer nog hyfsat, skrattar Karin Löwenborg. Jag tycker om att ha mycket omkring mig, både på fritiden och i jobbet. Och jag är mån om djuren.

– Sedan har det alltid hänt mycket här på gården. Jobbar man inte med utveckling står man ju still och vi har aldrig varit rädda för att prova nya saker.

Generationsskifte

Karin Löwenborg bor alltså där hon är född och uppvuxen, i en av flyglarna på Odensviholms gård. Nu är hon tredje generationen som äger gården.

– Farfar och farmor, Olof och Ulla Svensson, köpte gården 1979 tillsammans med sina söner Lars och Göran. Då hade de varit arrendatorer sedan 1971.

– År 2000 tog min man Stefan Löwenborg, jag och min bror Fredrik Svensson över driften på gården. Det var i samma veva som vi byggde den nya ladugården. Tidigare hade vi cirka 120 kor som stod uppbundna, nu blev det istället drygt 300 kor i en modern lösdrift.

– För sex år sedan köpte vi ut min farbror och faster ur gården, så nu äger vi tre den tillsammans med mina föräldrar.

Kärlek på jobbet

Gymnasiet gick hon på Valstadskolan, numera Gamlebygymnasiet. Men utbildningen var inte ett självklart val.

– Jag har i och för sig varit med i ladugården och hjälpt till sedan jag var liten, men jag hade inte tänkt att utbilda mig inom området. Nu blev det så i alla fall – och det blev en väldigt rolig tid.

Mellan ettan och tvåan på gymnasiet var hon utbytesstudent i Wisconsin, USA. Efter studenten läste Karin Löwenborg ett år animalieproduktion på Vreta Kloster lantbruksskola innan hon flyttade tillbaka till gården för att jobba där.

– Stefan och jag träffades redan innan USA. Han praktiserade nämligen här på gården när han läste till driftsledare i Gamleby...

Gillar nyheter

Odensviholms gård har alltid legat i framkant när det gäller teknik och nyheter inom branschen. Delaval valde för några år sedan gården för sin utprovning av en mjölkningsrobot. Familjerna Svensson och Löwenborg har också investerat i en biogasanläggning, även om den inte är i bruk för tillfället.

– Vi har även utökat besättningen och har nu runt 500 kor, plus lika många kalvar och ungdjur.

– Vi gillar nyheter och är intresserade av att utveckla, men sedan något år tillbaka fokuserar vi på produktionen. Men säkert blir det fler investeringar och nyheter framöver.

Vallar utomlands

Förutom alla nötkreatur finns det sex får på gården. De är till för att Karin Löwenborgs hundar ska kunna träna.

– Vallhundar är mitt stora intresse. Jag gillar att träna på både får och kor och tävlar också. Det ger en extra krydda och utmaning till både mig och hundarna.

Hon är även instruktör för vallhundskurser och vice ordförande i Tjustvallarna. De senaste semestrarna har familjen varit i Skottland och Wales – riktiga eldoradon om du är intresserad av vallning, enligt Karin Löwenborg.

– Det är verkligen något jag kan rekommendera. Det har utvecklat mig massor.

Engagerad politiskt

Politik är ett annat stort intresse. Sedan 2006 har Karin Löwenborg haft olika uppdrag för Moderaternas räkning.

– Jag blev tillfrågad om jag ville stå med på listan inför valet 2006 och tackade ja. Sedan dess har jag haft många olika uppdrag, bland annat varit förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Från och med höstens val tackar hon dock nej till fler uppdrag.

– Det har varit roligt och intressant och jag tycker att jag kunnat bidra med landsbygdsperspektivet i en hel del frågor. En av de viktigaste frågorna i höstens val är infrastrukturen. Kommunikationerna måste bli bättre både inom kommunen och till större orter. Det är viktigt för både landsbygden och staden.

Karin Löwenborg

Bor: Odensviholms gård

Familj: gift med Stefan, barnen Erika, 20 och Henrik, 17

Husdjur: tre bordercollies