• Emy Matsson och Hanna James går sista terminen på Västerviks gymnasium. De har båda siktet inställt på att fortsätta studera till hösten. ”Vi är inte skoltrötta och vet vad vi vill, då är det bara att köra på!”. Foto: Lena Dahlberg

”Vi fortsätter läsa direkt efter gymnasiet”

Emy och Hanna har bestämt sig

Det är ganska vanligt att ungdomar börjar sin nyvunna frihet efter studenten med att leta jobb för att sedan kunna resa. Emy Matsson och Hanna James tänker tvärtom. – Vi är inte skoltrötta utan vill utbilda oss först. Det andra hinner vi sedan.

Båda tjejerna läser sista terminen på Västerviks gymnasium. De har hela tiden haft siktet inställt på att läsa vidare direkt efter skolan.

Emy Matsson går humanistiskt program med inriktning språk. Hon har tidigare varit inställd på att bli journalist, men tänkt om.

– Nu ska jag söka gymnasielärarutbildningen i Linköping, med samhällskunskap och engelska som mina ämnen.

– Jag ser fram emot att jobba som lärare, även om skoldebatten är tuff just nu tror jag på en förändring de närmaste åren när det gäller löneutvecklingen. Jag vet också vad en bra lärare kan göra för eleverna – sån vill jag bli.

Uppfyller dröm

Hanna James går samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Hon har hela tiden haft en dröm om att bli tandläkare.

– Jag ändrade mig under högstadietiden, men när vi sedan fick besök av olika högskolor i tvåan på gymnasiet kom den gamla drömmen tillbaka. Jag pratade med studenter från tandhygienistprogrammet i Jönköping, blev inspirerad och och bestämde mig för att söka den utbildningen till hösten.

– Skolan verkar bra och det är ganska nära hem till Överum. Efter tre år får jag kandidatexamen och det finns möjlighet till utlandsstudier.

Studentliv

Emy Matsson och Hanna James tycker det känns bra att läsa direkt efter gymnasiet. Båda vill ha en utbildning att stå på innan de gör andra saker i livet.

– Vi vill ju leva studentliv när vi är unga, och komma ut i arbetslivet tidigt. När vi är klara med studierna kommer vi att få jobb. Resa kan vi göra senare.

Citat:

”Vi vet redan nu vad vi vill – och är inte skoltrötta. Då är det bara att köra på!”