• Ida Strid, Djema Bajrami och Sabina Thörner har en grupp som skriver hiphop-texter. Ayla Hammarström jobbar mycket med ungdomar inom Sensus. Foto: Lena Dahlberg
  • Marcus Rydén, Jonathan Gadde och Henrik Lindberg är med i DJ-skolan.
  • Wictoria Wilbert, Emma Eckerlid och Mira Holgersson är dansgruppen The Box. De tränar i Mejeriets lokaler genom Sensus.

”Vi försöker hjälpa ungdomarna med deras idéer”

Musik i alla dess former

På Mejeriet i Västervik är det alltid något på gång när det gäller musik, sång och produktion. Ayla Hammarström är verksamhetsansvarig inom Sensus. – Vi jobbar mycket med konserter och evenemang, men är lyhörda för de förslag som kommer in från ungdomarna.

Den som har ett band, eller funderar på att starta ett, behöver ofta hjälp med både replokal och utrustning. Kanske även att hitta spelningar. Det är något som Ayla Hammarström och hennes kollegor kan hjälpa till med.

– I regionen Östergötland och norra Småland har vi cirka 300 band som vi stöttar på olika sätt, i Västervik ett femtiotal.

– De flesta är i högstadie- och gymnasieåldern, men det finns även äldre personer som fått lite mer tid i livet och som vill ägna sig åt musiken igen.

Förverkliga idéer

Det är inte alltid det handlar om musik, och det är inte säkert att det behövs kursledare. Ibland kan det räcka med lite rådgivning och komma-igång-hjälp för att förverkliga helt andra idéer.

– Vi har en grupp på fem personer som planerar ett evenemang för att samla in pengar till Friends. Det sköter de själva med lite uppbackning från oss.

– I juni hade vi en tredagarskurs i hiphop för tjejer. Då tog vi hit en instruktör från Stockholm för att hjälpa till.

Gitarr och yoga

Höstens nyheter är bland annat Musikproduktion, gitarr med Mats Molin och yoga med Therese Ekelin. Den som vill lära sig mer om ljussättning, att rappa eller som vill vara med i ett band kan höra av sig, tycker Ayla Hammarström.

– Vi stöttar även dansgrupper och kan hjälpa till med till exempel lokal, studieresor och uppvisning. Vi försöker fånga upp idéer och göra något av dem.