• Nymålat och nytt glaserat lertak på huset från 1927. Precis som det alltid sett ut. Här bor Lars och Margaretha Sköldstam sedan 1,5 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
  • Bertil, Margaretha och Lars Sköldstam njuter av den insynsskyddade trädgården.
  • Sköldstams har byggt växthus, planterat persikoträd, olivträd, fikon och vinranka, anlagt rabatter och på så sätt förvandlat den tomma gräsytan till en vacker trädgård.
  • Det hemtrevliga vardagsrummet har möbler från parets tidigare boenden. Carl Malmsten-soffan har en gång i tiden stått i Gotlands tingshus.
  • De två läsfåtöljerna kommer från Lars Sköldstams föräldrahem, men är numera omklädda.
  • Den gröna fläkten blev en riktig fullträff i det nya vita köket.
  • Vackra fönsternischer och bröstpanel finns i stora delar av huset. Tapeten finns i alla rum, men i olika färgställningar.
  • Möbel från det Gotländska företaget G.A.D. Tillverkad i kalksten och ek.
  • Carl Malmsten-soffan har en gång i tiden stått i Gotlands tingshus.

”Vi föll för husets karaktär och fina proportioner”

Flytten från Visby till Västervik

Ett av Västerviks vackraste hus. Det var Lars och Margaretha Sköldstams första intryck när de såg huset på Fabriksgatan på nätet. Och inte blev de besvikna vid det första besöket heller. – Trivseln kändes direkt i hallen – här kunde vi tänka oss att bo.

En mycket vacker och trivsam äldre villa där inget lämnats åt slumpen och där det glaserade lertaket är pricken över i. Det är också den plats där Lars och Margaretha Sköldstam tänker leva resten av sina liv.

Så här års tillbringas större delen av tiden på baksidan av huset. Där, bakom plank och hög avenbokhäck, finns en lummig insynsskyddad trädgård.

– När vi flyttade in för 1,5 år sedan var det bara en gräsyta här, med några äldre fruktträd. Med hjälp av växthus, rabatter, nya träd och buskar så är vi på god väg att få en riktigt trivsam trädgård, säger Margaretha Sköldstam.

44 år i Törnsfall

Efter att ha bott 13 år i Visby bestämde sig paret Sköldstam för att flytta till Västervik. Dels för att deras fyra barn, och två barnbarn, bor på fastlandet. Dels för att de inte tycker att båtresorna är så roliga.

– Vi hade egentligen tänkt bli pensionärer på Gotland, men så började vi titta på nätet och blicken stannade på det här fina huset.

– Att det blev just Västervik beror på att vi har en stuga i kommunen sedan 44 år tillbaka, i Törnsfall. Där har vi varit alla somrar, och då även åkt in till Västervik. Jag började också min yrkesbana som läkare här 1969, säger Lars Sköldstam, numera pensionerad docent i reumatologi.

– Margaretha fick arbete som röntgensjuksköterska. Vi stannade till 1973 då vi flyttade till Linköping.

Sista huset

I början av 1970-talet hade Sköldstams segelbåt. ”Det ska man ju ha i Västervik.”Men eftersom intresset inte var på topp såldes båten till förmån för stugan i Törnsfall.

– Den har varit en kär samlingspunkt för hela familjen sedan dess.

Huset på Fabriksgatan är parets femte. Och sista.

– Det är ett lagom stort hus med fina proportioner och det är original. Inte tillbyggt eller förändrat. Därför har huset också en egen karaktär som det fått behålla under alla år.

Här bor

Lars och Margaretha Sköldstam, samt hunden Balder

Inflyttade: november 2012

Byggår: 1927

Byggherre: Uno Svensson

Yta: cirka 140 kvadrat, fördelat på tre plan

Tomt: cirka 800 kvadrat

Föll för: utseendet på huset – och trivseln när vi kom in i hallen

Projekt: har nyligen bytt tak, i sommar blir det trädgårdsarbete

Citat: ”Vi fick en omedelbar känsla av att här vill vi bo”