• Huset är byggt någon gång under början av 1900-talet. Fayme Heybroek och Ulf Jönsson bor i lägenheten högst upp till vänster.
  • Den ljusa sällskapsgruppen kommer från Fayme Heybroeks farmor Märta. Böcker klär många av väggarna i lägenheten och är något Ulf Jönsson samlat på sedan tonåren. Hunden Nellie agerar modell. Foto: Lena Dahlberg
  • Kakelugnen i köket fungerar tyvärr inte, men är en vacker inredningsdetalj. Matgruppen har en gång i tiden tillverkats i Mörtfors möbelfabrik.
  • Utsikten från balkongen ut över Mörtforsån är vacker alla tider på året, men kanske som finast innan alla löv spruckit ut ordentligt. Körsbär går bra att plocka från balkongen.
  • Fayme Heybroek och Ulf Jönsson bor i ”Europas vackraste by” sedan tre år tillbaka. Fayme flyttade till Mörtfors från Holland som elvaåring och har därför många minnen från trakten.
  • När Fayme Heybroek fick ett piano som nioåring bestämde hon sig för att bli musiker. Något hon också blev, men med tvärflöjt som instrument.
  • Marensborg ligger med utsikt över Mörtforsån, som rinner genom hela samhället.

”Vi bor i Europas vackraste by”

Fayme och Ulf trivs i Mörtfors

I det lilla samhället Mörtfors finns vackra vyer vart man än vänder sig. Ulf Jönssons och Fayme Heybroeks bostad är inget undantag. Utsikten från lägenheten i Bjurstams backe, ut över Mörtforsån, är något man inte tröttnar på i första taget.

När Fayme Heybroek och Ulf Jönsson letade boende i trakterna runt Mörtfors fick de tips om att en lägenhet i Axel Bjurstams gamla hus Marensborg skulle bli ledig. Efter en titt i den trivsamma bostaden behövdes inte lång betänketid.

– Den passade oss perfekt! En underbar och ljus lägenhet med karaktär. Och ingen trädgård. Vi har ju ändå vårt torp ett par kilometer bort där vi lever uteliv.

Tvärflöjt i Gävle

Att det blev just Mörtfors för Fayme Heybroek är ingen slump. Hon flyttade hit från Holland som elvaåring 1961.

– Pappa Hans var präst och det var prästbrist i Sverige så han tog med sig fru och tre barn och flyttade in i ”Prästängen”. Min farmor kom från Sverige så pappa kunde svenska.

Fayme Heybroek bestämde sig tidigt för att hon skulle bli musiker. Tvärflöjt blev hennes instrument och efter att bland annat läst fyra år på Musikhögskolan i Stockholm fick hon olika projektanställningar som musiker inom radio och teater.

– 1980 fick jag ett vikariat i Gävle symfoniorkester. Jag blev kvar i 30 år...

Kärlek på jobbet

Ulf Jönsson har jobbat som journalist under hela sitt liv. Han är uppvuxen i Borlänge och började skriva redan under gymnasietiden. Efter Journalisthögskolan i Göteborg har han jobbat med både specialtidningar och dagstidningar, samt tv och radio. 43 år inom yrket har det blivit.

– Det var när jag skulle sända en konsert från Gävle symfoniorkester för P2 1994 som Fayme och jag träffades. Under en paus tyckte hon jag såg vilsen ut så hon visade mig var fikarummet fanns. På den vägen är det.

Jobbat i huset

Efter många år tillsammans i Gävle flyttade paret alltså till Marensborg. Huset där Karl-Axel Bjurstam (1881-1960)en gång bodde. Han som kallades ”Mörtforskungen” och bland annat startade möbelfabrik och läskfabrik i Mörtfors.

– Det är väldigt speciellt för mig att det blev just det här huset. Här var jag ”lill-värdinna” som 19-åring och skötte bland annat uthyrningen av pensionatets små stugor, säger Fayme Heybroek.

– Jag sov ofta över i pigkammaren eftersom jag inte alltid hann hem.

Vackraste byn

Paret Heybroek-Jönsson berättar att för några år sedan fick Mörtfors EU-pengar till projektet ”Europas vackraste by”.

– Jag tror det finns 53 hushåll här. Byn är inte stor, men vi har fin sammanhållning och mycket som är både historiskt och vackert att besöka här, säger Fayme Heybroek.

– Där till exempel, fortsätter Ulf Jönsson och pekar upp mot en plats där flera stenvalv öppnar sig mot en öppen yta.

– Där skulle man kunna anordna tornerspel.

Vem vet vad den nye ordföranden i samhällsföreningen hittar på. Bäst att hålla ögonen på Mörtfors framöver.

Här bor vi

Fayme Heybroek och Ulf Jönsson med hunden Nellie

Byggår: någon gång i början av 1900-talet

Inflyttning: 1 mars 2011

Yta: 114 kvadrat föredelat på fem rum och kök

Bäst med lägenheten: den har karaktär, är ljus och känns som vi

Engagemang: Fayme sjunger i Sankt Petri kyrkokör och i Hjorteds kyrkokör, Ulf är ordförande i Mörtfors samhällsförening