• Sarah Svensson Mosbah och Adam Mosbah säger att de kompletterar varandra väldigt bra och lyfter fram varandras positiva sidor. Foto: Lena Dahlberg
  • Ögonstenen Noah, 2,5 år. Foto: Sarah Svensson

”Vi älskar att göra verklighet av våra idéer”

Paret driver sedan några år tillbaka flera företag inom vitt skilda branscher. Eller vad sägs om tillverkning av ekologisk hudvård, munkproduktion och ett café/kontor där företagare ska kunna jobba och nätverka. Sedan några månader tillbaka har Adam Mosbah och Sarah Svensson Mosbah dessutom en indisk restaurang.

– Vi kan helt enkelt inte säga nej till oss själva. Det vi kommer på vill vi omsätta till handling, säger Sarah Svensson Mosbah.

Att stämma träff med Adam och Sarah samtidigt är näst intill omöjligt. Båda arbetar i alla fyra verksamheterna, men på olika tider och med olika ansvarsområden. Adam står för det praktiska, medan Sarah sköter administration och marknadsföring. Dessutom är det oftast hon som håller Coffice öppet.

– Det börjar bli ganska tufft att hinna med allt. Särskilt som Noah inte går i förskolan. Vi turas om att vara hemma med honom, eller så får han vara med oss på jobbet.

Passar bra ihop

Paret Mosbah träffades för sex år sedan i Västervik. Båda hade nyligen separerat från tidigare förhållanden. Sarah var dock på väg till Istanbul, som au pair. De höll kontakten under hennes tid utomlands, men när hon kom hem till Västervik igen bestämde de sig för att lära känna varandra lite bättre.

– Adam "sålde in" Västervik till mig. Och jag såg min hemstad med nya ögon. En trygg och lagom stor stad för barn att växa upp i, och att driva företag i.

– Vi upptäckte att vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi vill båda samma saker, men jag kan lugna ner Adam medan han får fart på mig, säger Sarah Svensson Mosbah.

Lärde sig om munkar

Hudvårdsföretaget WAM EKO har funnits sedan 2010, då Adam startade det med sin dåvarande flickvän. Samtidigt som han köpte det stora huset i Jenny och påbörjade en renovering.

Företaget Noahs donuts började med ett smakprov på en marknad. Munkar så goda att Adam inte kunde vara utan dem.

– Han letade munkmaskin på nätet så fort han fick tid, det vill säga på nätterna.

Adam Mosbah gick upp klockan fyra på morgonen för att baka munkar, som han sedan levererade runt om i Småland och Östergötland flera gånger i veckan. Nu fyller snart Noahs donuts två år.

– Det var helt hysteriskt i början. Nu har vi anställda som sköter en del av verksamheten.

Café och restaurang

Coffice kom till av ren och skär frustration. Sarah kände ett behov av att samla all administration på ett kontor, samtidigt som hon ville skilja på hemmet och jobbet och få kontakt med andra i liknande situation.

– Jag hörde talas om konceptet café/kontor, och lämplig lokal fanns ju över Hemtex.

Våren 2017 öppnade Coffice, ungefär samtidigt som munktillverkningen växte ur lokalen vid Stenhamra.

– Vi tittade på en ny lokal i Welux-fastigheten, men ägaren ville att hela lokalen skulle användas. Vilket inkluderade även den före detta restaurangdelen. Så vi startade Indivik, säger Sarah Svensson Mosbah och får allt att låta väldigt lätt.

Fullt så enkelt var det förstås inte. Det gällde ju bland annat att hitta indiska kockar, för det var just den inriktningen paret ville ha på sin restaurang.

– Vi annonserade, fick svar och kunde öppna i augusti 2017.

Älskar Västervik

Ingen av dem lockas av att vara anställd. Just nu i alla fall. De är entreprenörer som gärna lever ett liv med oregelbundna tider. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda, erkänner Sarah.

– Just nu är vi helt slutkörda. Det funkar i perioder, men nu är det lite för mycket.

– Vi har tankar om vissa omstruktureringar. Vi letar till exempel efter någon som kan driva Coffice vidare.

– Men vi har också fler idéer… Jag och en affärskontakt är mitt uppe i utvecklingen av en app. En app som kommer att gynna Västervik. Vi är verkligen värsta Västervikspatrioterna.

 

Sarah, 27 & Adam, 40

Bor: i före detta "Herberts Guld-huset" i Jenny i utkanten av Västervik

Familj: sonen Noah, 2,5 år

Gör: driver fyra olika verksamheter: WAM EKO, Noahs donuts, Coffice Västervik och Indivik. Sarah är dessutom administratör för Kalasakuten, en facebookgrupp med 5 400 medlemmar.

Aktuell: Sarah var en av representanterna för Västervik under "Mingla med Västervik" i Linköping nyligen

Framtidstankar: har planer på att sälja eller dra ner på antalet verksamheter, vill ha syskon till Noah men är inte främmande för att sätta nya planer i verket framöver

Bäst med Västervik: en trygg stad med massor av möjligheter, perfekt att vara förälder i, nära till naturen och havet