• Handelsledare Linnéa Östberg tror absolut på en framtid för de butiker som finns i stadskärnan, men säger att det krävs nya grepp och en öppenhet för förändring och utveckling av verksamheten. Foto: Lena Dahlberg
  • Linnéa Östberg är, förutom handelsledare i Västervik, projektledare för Marknadsföring och samverkan. Ett projektet som syftar till att utveckla och förbättra samarbetet mellan handeln, kulturen, föreningarna och besöksnäringen.

”Västervik har alla möjligheter att utvecklas till en ännu bättre shoppingstad”

Linnéa Östberg, handelsledare i Västervik

Det är inte alltid så enkelt att vara handelsledare i Västervik. Det är många olika viljor som ska samsas. Dessutom dras centrumhandeln med en ständig oro över den utveckling som sker i externa handelsområden och webbutiker. – Jag tror absolut på en framtid för de butiker som finns i stadskärnan, men det krävs nya grepp och en öppenhet för förändring och utveckling av verksamheten. Fokus måste vara hur vi kan komplettera varandra istället för att konkurrera.

Hon är medveten om att det kan vara känsligt att tycka och tänka om hur man kan göra som butiksägare när det gäller utbud, evenemang och jippon. Men Linnéa Östberg vågar trots det sticka ut hakan lite grann.

– Det gäller att inte bara tänka på sig själv. 70 medlemmar kan inte få ut något av alla aktiviteter hela tiden.

– Det är viktigt att vara delaktig och engagerad eftersom det gynnar hela Västerviks handel – och därmed även den enskilde butiksägaren.

Politik och ekonomi

Linnéa Östberg, med flicknamnet Mörk, är uppvuxen i Marieborgsområdet i Västervik. Hon säger att hon är den typen som tar det säkra före det osäkra, som väljer den trygga vägen istället för att chansa lite mer.

– Tyvärr, kan jag tycka ibland. Jag gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och fortsatte sedan på Betel-seminariet i Stockholm. Mest för att det gav mig en möjlighet att flytta till huvudstaden.

Efter ett år var hon tillbaka i Västervik och jobbade med caféverksamheten hos Svenska Slottsmässor under ett par år.

Hösten 2003 gick flytten till Umeå och studier i politik och nationalekonomi.

– Jag trivdes inte med mörker, kyla och långa avstånd utan började läsa i Lund efter 1,5 år.

Några år senare flyttade hon till pojkvännen Niklas Östberg i Linköping för att jobba på bank, under tiden som hon fortsatte läsa.

– 2009 tog jag en politisk magisterexamen i nationalekonomi och en ekonomie kandidat. Niklas och jag gifte oss sommaren 2010 och Ester föddes ett år senare.

Marknadsföra Västervik

Sommaren 2011 flyttade familjen Östberg till Västervik eftersom Niklas fick jobb på kriminalvårdsanstalten Västervik Norra.

– Tanken var att vi bara skulle bo här en kortare tid, men det kändes väldigt bra att komma tillbaka. Vi trivdes så pass bra att vi bestämde oss för att stanna och köpa hus.

Efter föräldraledigheten sökte Linnéa Östberg jobbet som handelsledare och projektledare.

– Jag tyckte det lät spännande, det kändes som en utmaning och det passade mig att prova något nytt.

I mars är det ett år sedan hon tog över som handelsledare efter Tobias Ahlstedt. Ett tufft jobb där många olika viljor ska enas och bli nöjda.

– Mitt uppdrag som handelsledare är att marknadsföra Västervik som shoppingstad. Att locka fler människor hit utifrån.

Vill lyfta samarbetet

Den andra delen av Linnéa Östbergs tjänst är som projektledare för ”Marknadsföring och samverkan”, ett projekt där Sparbanksstiftelsen, fastighetsägarna och kommunen gått in med pengar.

– Projektet syftar till att utveckla och förbättra samarbetet mellan handeln, kulturen, föreningarna och besöksnäringen. Bland annat genom en gemensam aktivitetskalender och aktiviteter som Spökveckan.

– För handelns del är det viktigt med ”dragare”, något som lockar folk till centrum. Det kan både kulturella händelser och idrottsevenemang göra.

Shoppingturism

Linnéa Östberg har snart jobbat ett år med frågor som rör handel och utveckling, och visst har det varit en tuff start.

– Det finns dock mycket positivt som händer i Västervik framöver. Jag ser fram emot Slottsholmenprojektet och Gotlandstrafiken – det kommer generera ringar på vattnet för handeln.

– Jag flyttade härifrån år 2000, kom tillbaka elva år senare och upptäckte att Västervik utvecklats till en rolig shoppingstad med stort utbud. Det finns definitivt en framåtanda här, men om jag får önska något så är det lite mer långsiktighet. Det går inte att prova en gång och sedan ge upp. Västervik har alla möjligheter att fortsätta utvecklas och locka både ortsbefolkning och shoppingturister.

Citat:

”Det finns många exempel på personer som tänker nytt, som har spännande idéer och som är bra förebilder. ”

 

Linnéa Östberg

Bor: hus i Västervik

Familj: gift med Niklas och dottern Ester, 2, 5 år

Husdjur: katten Märta

Gör: handelsledare och projektledare för ”Marknadsföring och samverkan”

Intressen: matlagning, renovering och inredning

En solig vinterdag: tar gärna en promenad och fikar på stan

En ovädersdag: tittar gärna på skidsport på tv

Ångrar: att jag valde den trygga vägen utbildningsmässigt, jag kan vara lite för ”safe” ibland...

Drömmer om: att nån gång öppna ett gemytligt Bed & Breakfast tillsammans med Niklas, sedan vill jag gärna ha ett sy- och pysselrum också