• Vid årsmötet med biodlarna var Husse intresserad åhörare. Foto: Sven-Olof Nilsson.
  • Husse i arbete vid Klemmings bigård.
  • Elektricitet tillsätts för att vaxet ska fästa på ramarna.
  • När det är dags för slungning är givetvis Husse på plats.

”Troligen Sveriges yngste biodlare”

Femåriga Husse från Hjorted tycker biodling är kul

Intresset för biodling har under de senaste åren ökat allt mer och många ungdomar går idag kurser runt om i Sverige för att lära sig hanteringen. Så även i Tjustbygden. Ankarsrums Biodlarförening kan stoltsera med att ha landets yngste aktive biodlare, Husse Johansson från Hjorted, som endast är fem år gammal.

Intresset började redan när han var fyra år, så man kan faktiskt säga att han redan är veteran på området. Husse har till och med egna kupor. Han är med ute vid kuporna med bina surrande runt honom och han gör sedan det mesta som ska göras för att få fram äkta honung. Han spikar och vaxar ramar till kuporna och när det är dags täcker han av vaxet och är med vid slungningen.

Sveriges yngste

– Att en femåring är aktiv biodlare är helt unikt, säger Jonas Eriksson, förbundschef hos Sveriges Biodlares Riksförbund.

– Troligen är han Sveriges yngste biodlare, menar han. De flesta ungdomar brukar vara omkring 10 år innan intresset väcks. Och skolsidan visar numera ett allt större intresse för verksamheten, då det är så djupt förknippat med den biologiska mångfalden.

Att Husse börjat med biodling har säkert sina naturliga orsaker. Så väl hans pappa Jonas Johansson och farfar Walle Johansson i Hjorted, samt i stort sett hela släkten, är biodlare av stora mått. Liksom Husse så började även Jonas med biodling redan som barn.

Egna kupor

Husses intresse fick extra fart, när han fick ärva två kupor i Hummelstad efter avlidne Klemming Nilsson. Under sista levnadsåret fick Klemming mycket god kontakt med Husse och de två hade mycket att ge varandra.

När vår tidning är på besök hos Husse i Hjorted, så sitter han och fäster vax på ramarna. Genom elektricitet i ramens tunna ståltråd smälter vaxet. Det gäller att vara sekundsnabb, vaxet får bara smälta lagom mycket för att det ska fästa på ramen. Det hanterar emellertid Husse helt professionellt.

– Jag är biodlare, det är kul med biodling, säger Husse, och visar stolt upp sin lilla biodlardräkt med slöja.

Husse är idag medlem i Ankarsrums Biodlarförening och hans honung från kuporna i Hummelstad kommer att på burkarna benämnas ”Husses honung, Brotorp, Hummelstad”.