• Hotell Fängelset är byggt 1871 och var fängelse fram till 2007. Foto: Lena Dahlberg
  • Hotell- eller kanske fängelsedirektören själv: Kenth Carlsson. Pubmiljön är ny, här finns även receptionen.
  • I korridoren finns en utställning över fängelsets historia. Nästa steg är att inreda en originalcell. Utställningen har gjorts i samarbete med Västerviks Museum.

”Tänk att jag sparade det roligaste jobbet till sist”

Kenth Carlssons dröm gick i uppfyllelse

Kenth Carlsson har jobbat i 30 år med fastigheter. Drömmen om att driva ett pensionat gjorde att han och sönerna Sebastian, Jonatan och Hampus Merkel köpte Hotell Fängelset i våras. – Det är ju inte direkt något litet pensionat, men väldigt mysigt och trevligt. Och annorlunda!

Hotell Fängelset byggdes 1871 och var fängelse fram till 2007. Svante Peterson köpte fastigheten när fängelset flyttade till Gertrudsvik. Efter renovering drev han både friskola, hotell och vandrarhem här. Det finns även flera ägarlägenheter i huset.

– Vi fortsätter såklart med hotell- och vandrarhemsverksamheten. Det är ett mycket bra läge här, så nära järnvägs- och busstationen. Kundgruppen är bred och vi kan erbjuda allt från enkelrum till familjerum med fem platser, säger Kenth Carlsson.

Pub med after work

Det har hänt en hänt en hel del sedan ägarbytet i våras. Förutom en utställning över fängelsets historia har det tillkommit en pub dit även receptionen flyttats. I anslutning till puben finns sedan i höstas ett mikrobryggeri.

– När vi tog över den 9 april i år kände vi att det var viktigt att knyta an till den historik som finns. Tillsammans med Västerviks Museum har vi gjort en utställning över fängelsets historia som blivit mycket välbesökt, både av gäster och ortsbefolkning.

– Puben hoppas vi ska bli en mötesplats för alla. Här kan du umgås över en öl, spela spel och prova på dart. Vi ordnar även after work och ölprovningar.

Aktiviteter utomhus

Kenth Carlsson och hans söner har fler planer när det gäller att utveckla Hotell Fängelset. Bland annat ska de göra i ordning en originalcell som komplement till den historiska utställningen.

– Vi bygger också om en av lägenheterna till konferensrum. Läget och våra olika aktiviteter gör att hotellet passar utmärkt till den sortens verksamhet.

Till sommaren blir det aktiviteter utomhus med både grillkvällar, levande musik och boulespel.

– Det är väldigt kul att göra det här. Tänk att vara 58 år och ha sparat det roligaste i arbetslivet till sist!