• Karin Göthberg är studie- och yrkesvägledare på Ellen Key-skolan i Västervik. Hon hjälper niorna i deras val inför gymnasiet. Foto: Lena Dahlberg

”Ta ansvar för valet och gör det bästa av det”

Karin Göthberg är studie- och yrkesvägledare på Ellen Key-skolan. Där möter hon många ungdomar som inom en månad ska ha bestämt sig för vad de vill läsa på gymnasiet. – Gymnasievalet går ut på att hitta något bra som fungerar i tre år och som ger nya valmöjligheter.

På Ellen Key finns 130 nior och alla får egen tid med Karin Göthberg. Samtal som förhoppningsvis ska ge ungdomarna tillräckligt med information och stöd inför valet till gymnasiet.

Ett mål för vägledningen är att var och en tänker igenom vad man är bra på, vad man skulle vilja utveckla ytterligare, samt att alla ska kunna jämföra programmen så de vet vad de väljer.

– Det är inte lätt att veta vad man vill satsa på och vilken sorts jobb det kan ge. Det viktigaste är att de trivs och mår bra under kommande tre år. Det finns många möjligheter att komplettera och läsa vidare efter gymnasiet om man vill det.

Tonar ner stressen

Karin Göthberg vill tona ner stressen inför valet. Hon säger att gymnasiet är ytterligare tre år att bygga självförtroende, lära sig kompetenser och kunskaper som ger goda förutsättningar för nästa steg i livet.

– Om det sedan är för ett yrke eller för vidare studier spelar inte så stor roll. Men det kan vara svårare att få vissa yrkesutbildningar som vuxen. Då kan det ibland vara smartare att gå ett yrkesprogram först och sedan komplettera inför vidare studier.