• Anette Leijonberg och Kikki Ragnarsson är två väninnor som ser till att göra en gemensam rolig aktivitet under sommaren, nämligen en kurs i att sy i lin. Foto: Lena Dahlberg
  • Kristina Rönnpark och Astrid Presland har rest halva vägen var för att träffas på kurs i Gamleby.

”Som att vara på kollo”

De kvinnor som går sommarkursen ”Fin i lin” på Gamleby Folkhögskola är inte här bara för att sy. Kursen är även ett sätt att koppla av och träffa långväga väninnor.

Det skrattas och pratas, delas ut tips och goda råd. Kläder synas i sömmarna och ”det man inte har i huvudet får man sprätta”, som en av deltagarna sa. Framförallt råder det en härlig stämning bland de tolv textilintresserade kvinnorna.

– Jag bor utanför Trelleborg och min väninna Astrid Presland i Västerås, säger Kristina Rönnpark. Vi letade helt enkelt efter en kurs som låg mellan oss, där vi kunde träffas och ha kul samtidigt som vi lärde oss något.

”All inclusive”

Att stämningen är god, från morgon till kväll, håller gärna de båda väninnorna med om.

– Det här är jättekul, som att vara på kollo, säger Astrid Presland och tar på sig den gröna blusjackan hon sytt under veckan som gått.

– Folkhögskolans kurser är suveräna, tillägger Kristina Rönnpark. Det är rent och prydligt här. Dessutom slipper vi tänka på matlagning under en hel vecka...

Fyller garderoben

Många av deltagarna kommer från helt andra orter än Gamleby och Västervik. Kikki Ragnarsson bor utanför Eskilstuna. Hon är här för andra sommaren.

– Här får jag en veckas egen tid, samtidigt som jag träffar min bästis Anette Leijonberg från Oskarshamn. Dessutom kommer jag hem med fyra klänningar, ler Kikki Ragnarsson och visar upp en hel rad med färgglada plagg.