• Sofie Alvarsson är glad över att Gamlebygymnasiet kommer att ha stora djur på skolan även i fortsättningen. Foto: Lena Dahlberg
  • Ladugården på Gamlebygymnasiet har 80 platser. Till hösten är det tänkt att det ska finnas fina avelskor från Ogestad egendom här.

”Samarbetet med Ogestad är av mycket stor betydelse”

Elitsatsning på Gamlebygymnasiet

När skolans programutbud krymper är det mycket glädjande för rektor Sofie Alvarsson, hennes medarbetare och inte minst för skolans elever att Ogestad egendom väljer Gamlebygymnasiet för sin framtida satsning. – Det är viktigt för alla inriktningar att vi även i fortsättningen kommer att ha kor på skolan.

Ogestad egendom är med sina 1 350 mjölkkor Sveriges största mjölkproducent. Nu vill de utveckla sin verksamhet genom att bygga upp ett elitstall för de bästa mjölkkorna.

– Vi vill ha ett snabbare resultat av avelsarbetet och har kommit fram till att vi måste börja med embryotransfer, säger Mathias Jonsson som tillsammans med sina bröder Henrik och Gabriel kommer att arrendera en del av Gamlebygymnasiets ekonomibyggnader samt delar av marken.

Modern utbildning

Bröderna är intresserade av ett samarbete med skolan när det gäller elevernas utbildning.

– Jag tror många med mig inser att vi i näringen behöver ta vårt ansvar för att få välutbildad arbetskraft i framtiden.

– Det krävs en modernisering av lantbruksutbildningen och det känns bra att ha närheten till en framtidssatsning som denna för skolans elever, säger Sofie Alvarsson.