• Gesälldubbning hos Företagarna i Västervik. Roger Holm, marskalk, Mattias Kessén, gillesmästare, Lina Wessman, gesäll, Karin Franzon, lärlingsnämndens ordförande och Eines Lagerlöf, vice gillesmästare. Foto: Lena Dahlberg

”Roligt att uppmärksammas”

Lina fick gesällbrev under högtidliga former

Företagarna i Västervik har nyligen haft årsmöte och dubbning av gesäller. Detta år fanns endast en på plats: frisören Lina Wessman.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar inleddes gesälldubbningen enligt gamla traditioner med högtidliga formuleringar och ett godkännande att bevilja Lina Wessman gesällbrevet.

– Gesällen dubbas av gillesmästaren som även delar ut gesällbrevet och en käpp, säger Mattias Kessén, ordförande i Företagarna i Västervik.

Bevara traditioner

Enligt Mattias Kessén skulle gesällen i gamla tider ut och vandra på vägarna efter att ha fått en käpp och gesällbrevet, för att söka arbete hos en mästare i en annan stad.

– Så är det ju inte riktigt längre, men vi tycker det är roligt att bevara de gamla traditionerna.

Lina Wessman, 22 år, gjorde gesällprovet som frisör för snart ett år sedan i Karlskrona. Proven pågick från sju på morgonen till åtta på kvällen. Åtta frisörelever skulle visa att de behärskade permanent, klippning och föning, klassisk herrklippning, färgning och styling, uppsättning samt brudklädsel.

– Jag var jättenervös innan jag fick veta om jag klarat alla moment, men det gick vägen.

Chrisma trogen

Lina Wessman har haft praktik, sommarjobb och anställning hos Chrisma Hårdesign under hela sin utbildning och som gesällelev. Sedan ett år tillbaka är hon ”riktig” frisör.

– Det är kul att uppmärksammas av Företagarna. Jag kommer fortsätta på min nuvarande arbetsplats och har inga planer på att bli min egen.