• Nils-Erik Karlsson börjar med att strö ut benmjöl i de solvarma raderna innan det är dags för potatisen. Foto: Lena Dahlberg
  • Med ungefär en fots mellanrum sätts den förgrodda sorten Sava.
  • Efter en näve torvmull på varje potatis krattas jorden igen.

”Roligt att odla – och ett kulturarv”

Nils-Erik gillar potatis

Varsamt lägger Nils-Erik Karlsson ner de förgrodda potatisarna i den solvarma fåran. Runt den första maj ska ”pärana” i jorden, sedan är det bara att vänta. – Egen skörd av färskpotatis – det finns inget bättre!

Amandine, Rosagold, Maria, Sava och Cherie. Vackra namn som platsar på nyfödda flickors tio i topp-lista. Och så de lite mer manligt klingande Asterix och Maris Bard. Alla är de potatissorter som odlas på Nils-Erik Karlsson kolonilott vid Ingaborg.

– Tidigare har jag odlat de gamla sorterna Amerikapotatis, Aqvilla, Ukama och Up to date, men de finns tyvärr inte att få tag på längre.

En idyllisk plats

Nils-Erik Karlsson är inne på sitt 45:e år som kolonist. Han började vid Skördelyckan, men eftersom svärföräldrarna hade lott på Ingaborg och de hjälpte varandra mycket föll det sig naturligt att flytta över till Ingaborg. Det gjorde han och frun Inger 1974, stugan byggdes 1976.

– Vi tillbringar så mycket tid som möjligt här, det är verkligen en idyll. Trädgårdsintresset har jag fått med mig sedan barndomen. Det var jag som hade ansvaret för trädgården.

Jordgubbar, rabarber, rödbetor, dill och blommor av alla de slag frodas på den 300 kvadratmeter stora täppan. Och så potatis förstås.

– Det är mitt största intresse. Potatis är ett kulturarv som är viktigt att föra vidare. Jag odlar gärna äldre sorter, men de är svåra att få tag på.

Fåtal lediga

Ingaborg är ett av fyra koloniområden i föreningen Västerviks Koloniträdgårdar. De andra är Kulbacken, Skördelyckan och Kristinedal.

– Vi firar faktiskt 100 år om tre år, säger Nils-Erik Karlsson som är ordförande i Västerviks Koloniträdgårdar.

– Ingaborg är det minsta området med 14 lotter. Här är alla upptagna, men det finns ett fåtal lediga på de andra.

Citat: ”Maria är favoriten, en tidig sort som passar bra här. Annars är det nog Amandine – den riktigt smälter i munnen.”