• Amanda tycker att ridterapi ger henne både utmaning och utveckling. Foto: Lena Dahlberg
  • Elisabet Ege driver Ridterapeutiskt Center tillsammans med sin man Gerhard Ege.
  • Amelias kontakt med hästarna har hjälpt henne att må bättre.

”Ridterapi kan vara en väg till att må bättre”

Hästar och ridning ger rehabilitering

På Sjöhagens gård utanför Västervik finns Ridterapeutiskt Center. En plats som erbjuder ridterapi, men där vem som helst kan komma och rida eller bara umgås med hästar.

Sjöhagens gård ägs av Elisabet och Gerhard Ege, som även driver Ege-Hem, ett behandlingshem för flickor med självskadebeteende.

– Vi har ända sedan 1992 använt våra privata hästar i läkande syfte för ungdomar som inte mått så bra. Jag visste vilken positiv effekt hästar och ridning har redan innan vi startade med ridterapi. När sedan Östersund startade en ridterapiutbildning, inriktning rehabilitering, anmälde jag mig direkt, säger Elisabet Ege.

Närhet och kärlek

Elisabet Ege, som sedan tidigare är grundutbildad i psykoterapi, gick den treåriga utbildningen och 2009 invigdes Ridterapeutiskt Center med ridhus, fikarum, konferensrum och stall med nio boxar.

– Att vara med hästar och i deras miljö är något speciellt. Det är här och nu som gäller. De är stora och tunga, och de ger närhet och förutsättningslös kärlek.

Sammanlagt finns ett tiotal olika hästar att tillgå. Pigga, lugna, små och stora. Valmöjligheter för att hitta en häst som passar.

Terapi med häst

Runt 15 personer går i ridterapi, de flesta från Ege-hem, men vem som helst kan anmäla intresse.

– Jag ger ridlektioner med olika fokus, till exempel dressyr, lektioner som handlar om centrering och balans eller för träning av självkänsla och ridrädsla.

– En del använder ridningen som yoga med avslappning, andning och balans i fokus. Terapi i hästmiljö helt enkelt.

Ny utmaning

Amanda, en av tjejerna från Ege-hem, använder ridterapi för att hon vill vara aktiv och utvecklas.

– Jag hade inte ridit tidigare, men var nyfiken och ville prova. Jag har gått åtta gånger nu och lär mig mer och mer. Jag mår bättre och får ny energi.

– Det är ett bra sätt att få bekräftelse och nya utmaningar. Och att lära sig att vara i nuet.