• Amelie Nilsson, Johanna Backenius och Emil Rydén läser i årskurs två och tre på naturbruksprogrammet inriktning lantbruk. Ett val de inte ångrat och ett yrke de antagligen kommer jobba med direkt efter gymnasiet. Foto: Lena Dahlberg

”På något sätt ska vi jobba med djur och maskiner”

Framtidens matproducenter finns i Gamleby

Emil Rydén, Johanna Backenius och Amelie Nilsson läser alla tre på Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk på Gamlebygymnasiet. Ett självklart val enligt eleverna, bland annat för att skolan är lagom stor.

Böljande fält, skogar och olika byggnader som ligger utspridda över ett större område. Ett internat där nya kontakter knyts och man får vänner för livet. En särskild gemenskap som skapar en skön stämning. Låter som rena rama reklamen, men enligt de tre naturbrukseleverna är det de viktigaste skälen till att de valde just Gamleby. Att de skulle utbilda sig inom lantbruk var det aldrig någon tvekan om.

Utlandspraktik

Emil Rydén, Öndal, tar studenten till sommaren och ska söka jobb, helst något med lantbruksmaskiner.

– I ettan var jag i England på praktik. Det var verkligen lite extra. Kul att se något annorlunda!

Johanna Backenius är stadstjej från Oskarshamn. Att läsa något teoretiskt varvat med praktik var viktigt för henne.

– Jag har varit på Grönt Veckoslut sedan jag var liten. Jag jobbar gärna med djur, och maskiner, i framtiden, men kan även tänka mig att läsa vidare till förskollärare.

Amelie Nilsson, Ydre, har siktet inställt på ett sommarjobb i Danmark.

– Jag praktiserade hos Nordens största mjölkproducent i höstas. 2000 kor, plus kalvar och ”kvighotell”. Vi som jobbade där var från hela Europa. Där skulle jag kunna tänka mig att jobba i framtiden.

Citat: ”Utlandspraktik är en väldigt kul och nyttig erfarenhet – något att rekommendera andra!”