• Agneta Emerzon har jobbat som medicinsk fotvårdsterapeut sedan 1988. Ett yrke hon trivs med eftersom hon får möjlighet att hjälpa människor som har problem med fötterna. Foto: Lena Dahlberg
  • Det är skönt att bli ompysslad en stund med fotbad och diverse åtgärder.

”Onda fötter påverkar hela kroppen”

Agneta har hjälpt många med problemfötter

Nageltrång, liktornar och besvärliga förhårdnader. Det finns inte mycket som Agneta Emerzon inte har sett när det gäller fötter med problem. – Jag önskar att fler vågade låta någon ta hand om fötterna.

Varsamt tar sig Agneta Emerzon an den äldre damens fötter. Fotbad, klippning av naglar, filning och åtgärder av olika krämpor. Efter många steg i livet är det skönt att låta någon pyssla om fötterna lite extra.

– Det är många äldre bland mina kunder. Kanske kan de inte längre ta hand om sina fötter själva, eller så har de problem med något som bara en medicinsk fotvårdsterapeut kan åtgärda.

Skönt med hjälp

Agneta Emerzon flyttade till Gamleby 1995. Det egna företaget Agneta´s fotvård har hon haft sedan 1988, då hon var färdig med sin utbildning.

– Jag gör allt från att klippa besvärliga kartnaglar till behandling av liktornar. Nageltrång, fotsvamp och förhårdnader är också vanligt.

– Jag har många stamkunder som återkommer regelbundet. Ofta har de provat en gång och upptäcker då hur skönt det är att få hjälp.

Spikmatta

Det är inte ovanligt att hennes kunder skäms över sina fötter. Kanske har de haft sina problem länge men inte vågat uppsöka en fotvårdskunnig person. Men Agneta Emerzon säger att hon sett det mesta.

– En farbror hade fullt med liktornar under hela fotsulorna. Som en spikmatta. Han hade ingen känsel kvar. Efter några behandlingar började han få tillbaka känseln. Då känns det väldigt bra att kunna hjälpa till.

Problem som går att behandla

Förhårdnader kan bero på sjukliga förändringar, men oftast uppkommer de när foten skavt mot skon under en längre tid. Det är kroppens sätt att se till att det inte huden går sönder.

Liktornar börjar som en förhårdnad. Tas den inte bort kan den börja växa inåt. Det gör då väldigt ont när den trycker mot nerverna i foten.

”Kärringveck” är en förhårdnad som bildas i vecket på undersidan av främre fotsulan. Beror oftast på att foten klämts ner i för smala skor under längre tid. Därför vanligast hos kvinnor.

Nageltrång beror oftast på att nageln klippts ner för långt vid kanten under en längre tid. Huden tar då nagelns plats. Det kan också bero på för smala skor.