• Michel Verrier renoverar äldre kvalitetsgitarrer i sitt företag Ljudhålet. Nu när han är pensionär tar han det dock lite lugnare och ägnar sig åt de projekt han tycker är roligast. Foto: Lena Dahlberg
  • På ”till-salu-väggen” finns både elgitarrer och akustiska gitarrer. I bakgrunden den rymliga verkstadslokalen.
  • Dörrklockan hemma hos en gitarrenoverare är förstås en gammal välljudande gitarr, stämd i D-dur.

”Nu ska jag bara ägna mig åt det som är roligt!”

Instrumentmakare Verrier

Att Michel Verrier bor i ett annorlunda hus med en verkstadsdel där ”allt” finns är en underdrift. I huset i mellan Verkebäcksviken och bron finns det mesta en instrumentrenoverare och -byggare behöver. Och lite till. Men nu trappar han ner.

Michel Verrier har levt många olika liv. Det första i Paris, där han växte upp och där han levde fullt ut i den rådande ungdomskultur som blomstrade under 1960-talet.

– Jag träffade en svensk tjej, vi gifte oss och flyttade till Sverige i slutet av 60-talet.

De ”andra” liven har han haft på olika platser i Sverige.

– Vi flyttade runt en del. Jag har haft musik, trä och hantverk med mig hela livet. Det blev sådant jag jobbade med. Jag läste även på konstskola och utbildade mig inom möbelrenovering. Där träffade jag min nuvarande fru.

Gitarren ”elf”

Som möbelrenoverare är det inte alltid så lätt att försörja sig. Frun Marianne Elf Verrier utbildade sig till träslöjdslärare och Michel Verrier lärde till instrumentrenoverare.

– Vi letade efter ett hus där vi kunde ha vår verkstad och där det fanns musikskolor i närheten. För ungefär 15 år sedan köpte vi huset i Verkebäck.

I företaget Ljudhålet har han både byggt egna gitarrer, märkta ”elf”, och renoverat äldre kvalitetsgitarrer av olika slag.

– I huvudsak akustiska gitarrer, men även en del elgitarrer. Jag har åkt runt mycket och köpt in och sålt gitarrer över hela världen.

Njuter av livet

Nu är Michel Verrier 66 år och har lärt sig att varva ner. Att vara rädd om sig själv och njuta.

Vad är det då som är roligt i livet?

– Att välja mina små renoveringsprojekt, att få en bra livskvalitet, packa husbilen och åka till vacker natur och trevliga människor. Jag njuter verkligen när jag är mitt ute i naturen.