• Nina Bergholtz med en av gårdens cirka 50 hästar, den 11-årige avelshingsten Bardur, som är född på gården. Foto: Emma Sellbrink

”Man får vara påhittig för att klara sig”

Nina har drivit Himmelsrums Islandshästar i över 20 år

Det finns fler hästar än kor i Sverige i dag och hästföretag är den snabbast växande näringen på landsbygden. En som är gammal i gemet är Nina Bergholtz, som drivit Himmelsrums Islandshästar sedan 1992. – Man måste vara envis för att göra det här, säger hon.

 Himmelsrum ligger vackert bland skog och böljande kullar utanför Gamleby.  Nina Bergholtz driver företaget Himmelsrums Islandshästar tillsammans med sin man, och har ridit islandshästar sedan hon var liten.

– Islandshästarna är egentligen inga barnhästar, trots att de är små och söta. Det är en kraftfull häst i litet format. Men de är väldigt trevliga och vänliga hästar med härliga gångarter, säger hon.

Har även jordbruk

På gården finns cirka 50 hästar och företaget har turridning, ridskola, uppfödning och kurser. Paret driver även jordbruk på den 180 hektar stora gården och hyr ut stugor till turister.

– Man måste vara envis och påhittig om man ska klara sig i den här branschen, säger Nina Bergholtz.

Internationell avelsdomare

Hon har lång erfarenhet av islandshästar, har varit med i SM 26 gånger och är en av tre avelsdomare för islandshästar i Sverige. Hon är dessutom en av världens 29 internationella avelsdomare för islandshästar.

– Vi klarar oss tack vare att jag åker runt mycket och jobbar som domare och håller kurser och utbildningar. Min man jobbar 30 procent i företaget och 70 procent på en annan gård, säger Nina Bergholtz.

”Fantastiskt roligt”

Men trots att det är svårt att få företaget att gå runt ibland, och att det är mycket jobb med hästarna, så trivs Nina Bergholtz med sitt jobb.

– Jag brukar säga ibland att det är en fördel om man är lite tokig när man håller på med sånt här, ibland önskar jag mig en liten lägenhet med en balkonglåda. Men det är ju fantastiskt roligt också, annars skulle man ju inte hålla på. Man träffar mycket människor och ser hur mycket hästarna kan ge dem, säger Nina Bergholtz.