• Kerstin Bergström har levt större delen av sitt liv med segelfartyg. Nu hoppas hon på att få bidra med sin kunskap i Kulturhamn Gamleby.

”Livet är alldeles för värdefullt för att inte levas så vackert som möjligt”

Kerstin Bergström

I över 40 år har Kerstin Bergström och hennes familj arbetat för att det seglande kulturarvet ska bevaras och uppskattas. De ser de båda skonarna Linnéa och Vega som flytande museer, kulturskatter och som lärosalar för kommande träskeppsentusiaster. - Det finns så mycket kunskap, visioner och idéer när det gäller de här fartygen. Jag hoppas verkligen att projekt Kulturhamn Gamleby kommer att visa på alla positiva effekter som det här ger för resten av samhället. Kerstin Bergström

Vardagsrummet svämmar över av böljande vita segel i det Bergströmska huset ett stenkast från hamnen i Gamleby. Symaskinens surrande överröstar trafiken på gatan utanför när Kerstin färdigställer de sista av Vegas segel inför sommarens seglatser. Under tiden som stygnen rinner fram mellan hennes händer tänker Kerstin en hel del på livet och den kommun hon lever i.

- Visioner och idéer kan man ha fast man är äldre. Jag tycker inte att samhället tar till vara på den klokskap som finns.

Bodde på Linnéa

Kanske är det hennes sameblod som gjort att hon valt ett lite mer bohemiskt liv än de flesta av oss andra. Det är i alla fall vad Kerstin Bergström själv tror när hon berättar om livet med Egil och barnen på skonaren Linnéa. Under sju år var nämligen Linnéa deras hem.

- Vi var väl lite av ”gröna vågare” och tyckte det var väldigt romantiskt med en flyttbar bostad. Nu har jag svårt att fatta att vi kunde bo så där.

Det visade sig dock att det inte var helt enkelt att hitta en lämplig kajplats, men utanför Drottningholms slott gick det bra.

Familjen var ofta ute och seglade i Tjust skärgård. Särskilt Hasselö blev ett favoritmål.

- När skolan på Hasselö skulle läggas så tänkte vi lägga där – då kanske vi och våra barn kunde rädda skolan. Men vi var inte välkomna.

Efter en vinter i Källvik undrade hamnkaptenen i Gamleby om inte Linnéa kunde lägga till där istället.

- Det var 1977 och sedan dess har Gamleby varit Linnéas hemmahamn. Det året köpte vi även huset.

Linnéa användes nu för att segla med olika grupper och ungdomar, både i pedagogiskt syfte och för skolresor. Hon blev även känd i tv-program som ”Packat & Klart” och ”När & Fjärran”.

Fler resurser behövs

I slutet av 80-talet kom Vega i familjen Bergströms vård.

- Vi hade planer på att göra ett levande skeppsmuseum där alla skulle kunna följa hennes restaurering, men det blev inte möjligt inne i Västervik.

En vacker kohage vid Casimirsborg blev istället platsen där ett träskeppsvarv byggdes upp. Där har Vega restaurerats och är idag i princip nybyggd.

Kerstin Bergström säger att de ofta känt sig ensamma i sin strävan att bevara och föra vidare det kulturarv som fartygen är. Många priser och medaljer har det blivit, och en uppskattande klapp på axeln, när det egentligen är ekonomiska resurser som behövts.

Kulturhamn

Kerstin har seglat tillsammans med en hel del olika människor under åren med Linnéa och Vega och bland annat ansvarat för maten ombord. Nu ser hon fram emot en ny roll i projekt Kulturhamn Gamleby.

- Många tycker kanske det är konstigt att vi inte ger upp, men jag har hela tiden gjort massor med saker. Det går inte att sitta och vänta på pensionen.

Ev citat:

”En kommun som inte satsar på kultur är en fattig kommun”

Bor: hus i Gamleby

Familj: gift med Egil, har fött fem söner, har nio barnbarn

Sysselsättning: marknadsansvarig för seglingen på Vega, kock på Vega, segelmakerska

Engagerad i: hembygdsföreningen i Gamleby, föreningen ”ArbetSam” (en rikstäckande förening för arbetsamma museer) samt Segelfartygsföreningen

Intressen: läser mycket

Blir glad av: när folk uppskattar det man gör, när solen skiner

Gör mig ledsen: när folk slår ner på saker man gör

Bra på: sy hål i segel

Behöver bli bättre på: att få ordning på livet

Hjärtefråga: projektet Kulturhamn Gamleby, samhällsfrågor

Njuter av: att hänga tvätt i solen

I nästa liv: författare eller konstnär