• Sofie Alvarsson är glad över den ”nya” lantbruksutbildningen som Gamlebygymnasiet erbjuder eleverna. ”Modernare och bättre anpassad”. Foto: Lena Dahlberg

”Lantbruksinriktningen blir mer modern med bättre kvalitet”

Sofie Alvarsson ser fram emot höstens nystart

När Gamlebygymnasiet nu inleder ett samarbete med flera av områdets modernaste jordbruk innebär det en avsevärd kvalitetsförbättring, enligt rektor Sofie Alvarsson. – Eleverna får en modern utbildning där de får ta del av det nyaste inom djurhållning och teknik.

Sofie Alvarsson är oroad över de signaler hon fått från utomstående som tror att inriktningen lantbruk är på väg att försvinna från naturbruksprogrammet. Vilket inte alls är fallet.

– De finns till och med de som tror att skolan ska lägga ner. Tvärtom. Vi förbättrar inriktningen lantbruk och låter våra elever få en utbildning som är mer anpassad till det moderna jordbruket.

– Även om våra egna kor försvinner så går inte eleverna miste om den dagliga djurkontakten. Ogestad gård kommer ha ett 70-tal kor här som ska ingå i en elitsatsning när det gäller avel. Det blir ytterligare en möjlighet som eleverna får ta del av.

Omval möjligt

Sofie Alvarsson säger också att elevernas grundutbildning inom lantbruk måste tas på större allvar.

– Det är otroligt viktigt att vi får nya entreprenörer inom svenskt jordbruk. Vi kan inte bara tala oss varma för att folk ska köpa svensk mat – det måste även finnas svenska producenter. Arbetsmarknaden inom lantbruk är stor, de elever som står inför sina gymnasieval måste få information om det.

De utbildningar inom naturbruksprogrammet som finns att söka till hösten på Gamlebygymnasiet är lantbruk/lantbruk, lantbruk/entreprenad, hund, djurvård och djursjukvård.

– De sökande har en omvalsperiod från mitten av april till mitten av maj där de har möjlighet att ändra de val som gjordes tidigare i år.

Citat: ”Lantbruksutbildningen har funnits här i 118 år och ambitionen är att den ska finnas i 118 år till.”