• Birgit Bohrn från Lofta får hjälp av Catharina Pettersson, föreståndare för Gamleby bibliotek. Foto: Lena Dahlberg
  • Catharina Pettersson är mån om att förnya utställningsmontrarna ofta. Nu är det inspiration om stickat som gäller.

”Lånen har ökat med 30 procent i år”

Populärt bibliotek i Gamleby

Sedan sex år tillbaka ligger biblioteket i Gamleby i Åby herrgård. Ett ljust och inbjudande bibliotek med färgstarka tapeter, antika möbler och rum med olika funktioner. Här arbetar föreståndare Catharina Pettersson och bibliotekarie Sofia Nordell.

Catharina Pettersson har jobbat inom biblioteken i Västerviks kommun sedan 30 år tillbaka. Hon började med sagostunder i Ukna 1984 och fortsatte sedan som föreståndare med ansvar för Ukna, Edsbruk och Överum. Från och med 2013 är hon föreståndare för biblioteket i Gamleby.

– Det fungerar väldigt bra här och det är roligt att så många lånar och använder sig av det vi kan erbjuda. Under 2013 ökade utlåningen med 13 procent, i år har vi ökat med ytterligare 30 procent.

– Vi hade behövt ytterligare en halvtidstjänst. Istället har öppettiderna minskat från den 1 oktober.

En väldig ruljans

Biblioteket är indelat i många olika rum, var och ett med sin funktion. Det finns studierum, mötesrum, fackavdelning, vuxenavdelning samt barn- och ungdomsavdelning.

– Vi försöker sätta karaktär på rummen genom att till exempel hänga upp äldre verktyg i fackavdelningen, möblera hallen med en musikstol och vuxenavdelningen med gamla fina möbler och ta ungdomar till hjälp för att göra en mysig ungdomsavdelning, berättar Catharina Pettersson.

– I utlåningsrummet har vi öppnat upp så att det blir ljust och inbjudande. Här lånar man ljudböcker och tidskrifter och tar del av utställningar.

– Vi hoppas förstås att vi får tillbaka våra gamla öppettider och att tjänsterna kan utökas. Det är en väldig ruljans här nu.