• Mi Nilsson visar den vädringskrok som är bra att ha med när du åker med hund i bilen. Foto: Lena Dahlberg

”Lämna aldrig hunden utan uppsikt”

Hund på bilsemester

Mi Nilsson är van att resa med hund och skulle inte kunna tänka sig att lämna hunden hemma när hon åker på semester. – Klart att man vill ha med sig familjemedlemmen. Det finns dock en hel del att tänka på för att hunden ska få ett bra hundliv under semestern.

Att ta med sig hunden i bilen är inget större problem, enligt Mi Nilsson på Jami Hundsport. Men det gäller förstås att tänka på värmen och att förbereda sig innan avresa.

– En hundbur i bagageutrymmet är det bästa. Eller ett lastgaller mellan baksätet och bagageutrymmet. Det finns även selar för hundar så att de kan sitta bältade i baksätet. En hund som far omkring i bilen är en trafikfara.

En vattenskål som kan hakas fast på gallret, en fläkt, solskyddsfilm på rutan och en vädringskrok är andra prylar som är bra att ha med sig.

Tänk efter före

Vädringskroken gör att du kan ha en glipa på bakluckan och ändå låsa bilen. Om nu hunden absolut måste lämnas en stund i bilen.

– Om bagageluckan och fönstren lämnas öppna och bilen står i skuggan kan du lämna hunden en kort stund. Undvik dock att lämna bilen utan tillsyn, hunden kan bli stulen, säger Mi Nilsson.

– Men om du inte kan ge din hund ett bra hundliv under semestern så är det bättre att den får vara hemma hos någon annan. Du måste göra en avvägning och tänka på vad som är bäst för hunden.

 

”Det blir allt vanligare att hotell har både speciella hundrum och ”välkomstkit” till hunden med bajspåse och hundben.”

Mi Nilsson