• Stina Qubti har haft secondhand-butiken Busfrö Nytt & Bytt i snart tre år. För 1,5 år sedan öppnade hon damavdelning. ”Trodde aldrig det skulle gå så bra och att så många olika åldersgrupper skulle tilltalas av konceptet!”. Foto: Lena Dahlberg

”Kunde inte tro att det skulle gå så här”

När Stina Qubti öppnade Busfrö Nytt & Bytt i december för tre år sedan kunde hon aldrig drömma om att efterfrågan på begagnade barnkläder skulle bli så stor. – Det roliga är att second hand tilltalar så många olika sorters kunder och åldersgrupper.

För två år sedan vågade Stina Qubti ta sin lilla butik från Welux och flytta in till Storgatan. Ett lyckokast visade det sig.

– Det funkade så pass bra att jag utökade med en damavdelning i maj 2012. Och det har blivit jättestort! Står faktiskt för halva omsättningen nu. Det hade jag verkligen inte trott när jag startade. Jag tänkte mig mest småbarnsmammor, men det är allt från tonåringar till pensionärer här.

Klimatsmart

Second hand är miljövänligt och ger tillfällen att fynda både exklusiva plagg för en liten peng samt andra unika kläder som inte hänger i massupplagor i andra butiker. Dessutom är det inne med retro och att ha en egen stil. Särskilt bland ungdomar, men även hos vuxna som inte vill vara ”som alla andra”, enligt Stina Qubti.

– Min ”typiska” kund gillar mode och har ett stort klädintresse. Detta samtidigt som personen tycker det känns bra att handla klimatsmart. Medvetna konsumenter helt enkelt!