• Sanna Johannesson är bagerska på Saltmagasinet sedan maj förra året. Ett jobb som börjar klockan fyra på morgonen... ”Jag trivs och älskar verkligen bröd - doften, smaken och känslan”. Foto: Lena Dahlberg

”Känslan av att ta i en deg är helt fantastisk”

Från början hade hon tänkt sig en karriär som restaurangkonditor för att jobba med desserter. Men Sanna Johannesson ändrade inriktning och är sedan maj förra året utbildad bagerska. – Att få jobba med ekologiska råvaror och surdegsbröd är precis min grej.
Det är en mycket mycket tidig morgon. Eller kanske räknas det som natt. Klockan tre ringer nämligen Sanna Johannessons väckarklocka. Antagligen sover de flesta kommuninvånare när hon förbereder sig för en arbetsdag i Saltmagasinets bageri. Klockan fyra är hon på plats.
– Jag försöker gå hem vid tolvtiden nu på vintern, men i sommar blir det längre dagar. Jag gillar verkligen mitt jobb, och ingen dag är den andra lik. Deg är ett levande material som kan överraska, beroende på ingredienser, temperatur och råvaror.

Bageri roligare

Sanna Johannesson bor i Västervik sedan snart ett år tillbaka, men veckopendlar till särbon i Jönköping, där Sanna är född och uppvuxen. Jobbat har hon gjort sedan 15-årsåldern, men då i restaurangbranschen.
– Jag har mest varit i kallskänken, men även lite i varmköket. Att servera är inte min grej, jag trivs bäst bakom kulisserna.
Under gymnasietiden läste hon samhällsprogrammet med inriktning ekonomi, men ville sedan utbilda sig inom något praktiskt.
– Jag tänkte mig jobb inom konditori och hade turen att komma in på ”Bageri och konditori” på Komvux i Jönköping. Väl där upptäckte jag att bageridelen var mycket roligare. Jag har inte tålamod till ”småpillet” helt enkelt. Dessutom har jag alltid älskat bröd – doften, smaken och känslan att ta i en deg.

Yrke i förändring

Efter avslutad utbildning reste Sanna Johannesson runt i USA i tre månader med sin syster. När hon kom hem i april 2013 hade hon redan fixat jobb på Saltmagasinet. I maj gick flyttlasset till Västervik.
– Det här är verkligen den inriktning jag vill jobba med. Det finns inte så många jobb i den här branschen där du får jobba med ekologiska råvaror och surdegsbröd.
– Dessutom får jag ganska fria händer och möjlighet att testa recept efter eget huvud.
Bageriyrket är en mansdominerad bransch, kanske av tradition tror Sanna Johannesson.
– Tjejer har nog oftast valt konditor istället. Att vara bagare är ett tungt yrke, men jag tror det är på väg att förändras. Nu för tiden finns det ju maskiner som underlättar en hel del.