• Gamleby Segelsällskap anordnar seglarskola varje sommar. Först måste jollarna riggas, förberedas på olika sätt, innan det är dags att träna.
  • Magnus Davidsson håller ett vakande öga mot vattnet samtidigt som han hjälper Wilgot Larsson med jollen. 
  • Movitz Davidsson i lasern, Gottfrid Lowejko och Leo Johansson i optimistjollen. Foto: Lena Dahlberg
  • Michael Alamaa och Magnus Davidsson är några av ledarna för seglarskolan i Gamleby.

"Kan du segla optimistjolle kan du segla allt"

Seglarskola i 135-årig förening – "Viktigt att lära ut sjövett"

Movitz Davidsson hoppar kvickt i lasern. Trots att det är så gott som vindstilla hittar han en liten vindpust och glider bort från bryggan i den lilla snabbseglande jollen. En i gänget i Gamleby Segelsällskaps seglarskola.

I seglarskolan lär man sig rigga båtar, göra knopar och att både ro och köra motorbåt. Förutom att segla då. Det enda kravet för att anmäla sig är att man är simkunnig.

– De får också lära sig allmänt sjövett. Det är minst lika viktigt, säger Michael Alamaa, engagerad i Gamleby Segelsällskap och i seglarskolan.

Seglarläger på Ulleviö

Gamlebys kanske äldsta förening, och säkert en av Sveriges äldsta seglarföreningar, håller till bakom Östra Ringskolan, nere vid Gamlebyviken. Föreningen har funnits i cirka 135 år, enligt ledarna som hjälper de fyra grabbarna i nioårsåldern att rigga jollarna.

Seglarskolan startar under försommaren för att sedan göra ett uppehåll under högsommaren. Avslutning sker under sensommaren.

– Vi brukar ha läger på Ulleviö, där vi även har en klubbstuga.

Gruppen får lära sig segla både optimistjolle och laser. Magnus Davidsson, ledare och van långseglare, berättar att optimistjollen är en säker förstabåt, bra för såväl liten som stor att lära sig grunderna med. Lasern har större segel och är betydligt snabbare, men välter också lättare.

– De får också prova att kapsejsa. Det är bra att träna på så att man inte blir skraj när det händer "på riktigt".

Anordnar regattor

Under våren arrangerar Gamleby Segelsällskap Malmbergs-pokalen, en regatta där även barnen bjuds in att delta. I höst är det Ulleviö-regattan, en mer än 100-årig tradition.

Magnus Davidsson och Michael Alamaa säger att det finns ett stort intresse hos barnen att lära sig segla, men det är svårt att få dem att fortsätta i tonåren.

Movitz Davidsson, nio år, har seglat sedan han var fem. Han säger att det som lockar med segling är att vara ute på havet.

– Och så är det kul att ta sig fram utan motor.