• Helena Edman har rest över hela världen, bott hos indianer i Amazonas och massajer i Tanzania. Men även i Stockholm och ett torp i Kisa med självhushåll. För några år sedan vände hon tillbaka till barndomstrakterna i Överum. ”Här finns allt. Nu måste vi bara bestämma oss för det”. Foto: Lena dahlberg
  • Helena Edman utbildar sig i kvinnligt ledarskap, håller kurser i mindfulness och engagerar företagarna i Överum att göra studiebesök i andra kommuner med syfte att lära om hållbar tillväxt.

”Jag vill verka för ett hållbart samhälle”

Helena riktar strålkastaren mot Överum

Hon har rest över hela världen för att hitta hem till sig själv. För att sätta fingret på det som betyder något i livet. Av alla platser hon besökt och bott på landade Helena Edman åter i Överum. – Här finns allt. Nu gäller det bara att vi tillsammans bestämmer oss för att Överum är bästa platsen att leva på.

Energisk, färgsprakande och sprudlande idémakerska. Men samtidigt lugn, inkännande och beredd att ställa upp i både stort och smått.

Helena Edman har ena stövelfoten i mjukaste mylla och den andra, högklackade, bestämt nedsatt på hård asfalt. För några år sedan tog hon med sig sina erfarenheter från landsbygd och stad tillbaka till barndomstrakterna och flyttade in i sin pappas hus.

– Mina vänner i Stockholm skakar fortfarande på huvudet och tycker jag ska komma ”hem”. Men det är dags att de kommer hit nu. Det vi behöver finns här i Överum.

Resor röd tråd

Helena Edman föddes på en liten gård i Almvik för snart 40 år sedan. Hon har ärvt konstnärlighet och miljömedvetenhet från sin mamma. Ödmjukhet och intresse för människor från pappa.

– Jag började utbilda mig inom musik, men fortsatte med trädgård. Ville bli landskapsarkitekt, men blev istället landskapsingenjör efter praktik både utomlands och i Sverige.

Helena Edman har alltid rest mycket och jobbat sig fram för mat och husrum. Både för att få praktiska erfarenheter och för att stilla nyfikenheten på olika kulturer.

– Resorna har alltid funnits som en röd tråd i mitt liv. Och jag älskar att lära mig av människor jag möter.

Kom till insikt

Hon har jobbat med många olika saker, bland annat som arbetsledare i Charlotte Bonniers handelsträdgård, trädgårdsdesigner, skribent och hälsoinspiratör. Suttit i styrelser och föreläst.

– Efter utbildning i marknadsekonomi blev min arena att kombinera affärsvärlden med det gröna tänket.

– Många drog i mig, egot växte men till slut blev kalendern för full. Ett torp utanför Kisa blev viloplats för att ha någonstans att landa mitt i detta hektiska Stockholmsliv.

Efter jobb som koordinator för olika miljöprojekt och nationellt ansvarig för att testa förutsättningarna för Grön rehabilitering, kom Helena Edman till insikt. Mitt under en föreläsning.

– De pratade om vad alla andra skulle göra för en hållbar värld. Då insåg jag att vi måste börja med oss själva.

Andra kulturer

Helena Edman sa upp våningen i Stockholm, gav bort möbler och kläder och flyttade till torpet i Kisa. För att kunna andas igen och göra min hemläxa, som hon uttrycker det.

– Jag gav mig själv ett halvår. Det blev fyra år.

Hennes nyfikenhet på hur kulturer lever, där människor inte påverkats av det moderna samhället, gjorde att hon åkte till en indianby i Amazonas för att bo där några månader.

– Jag lärde mig mycket, framför allt hur vi fungerar i grupp och innebörden av förtroende.

Efter den resan har hon även besökt massajer i Tanzania och varit i Indien flera gånger.

Företagen viktiga

Åldrande föräldrar gjorde att Helena Edman flyttade till Överum för ett par år sedan.

– Idag har jag ett helt annat förhållningssätt. Ska man finna lycka måste allt först ske lokalt, det är därför jag har fokus på Överum nu.

– Min vision är en levande by, med gemenskap, engagemang och medvetenhet om ett hållbart samhälle.

– Ett viktigt steg är att inspirera företagarna. I maj samlas ledarna inom olika Överumsföretag för att göra studiebesök i andra kommuner, med syfte att lära om hållbar tillväxt och effektivitet på företagarnivå.

En utmaning

En del av energin och tankarna om Överums framtid har hon använt för att medverka till att sätta fokus på orten under dagen ”Överum´plad”.

– Jag vill att arrangemanget ska ses som en kickoff med fortsättning. Vi måste jobba tillsammans om Överum ska bli ett hållbart samhälle att leva och verka i. Glöm Facebook - möten människor emellan ger betydligt mer.

Helena Edman är mån om att ta till vara de äldres kunskaper och mixa det med de yngres driv och inspiration.

– Det är en utmaning som jag gärna skulle driva i projekt. Men andra måste också vilja. Annars är jag på fel plats.

Fakta Helena Edman

Bor: hus i Överum

Familj: särbo med Rikard

Gör: egen företagare och utbildning i Kvinnligt ledarskap

Intressen: människor, dans, naturen, gladiatorträning

Gör mig glad: att se andra glädjas

Gör mig arg: arrogans och nonchalans

Ser fram emot: att bygga en kul och tillåtande samlingsplats och kursen i permakultur som börjar i maj

Bäst med Överum: vackert, och det går att leva extremt billigt här

Behöver förbättras: vi behöver en bättre gemenskap

Drömmer om: att jobba med hållbarhet, att samverka med likasinnade

Citat: ”Just nu håller vi på att radera förutsättningarna för mänskligt liv på den här planeten. Antingen kan vi stoppa huvudet i sanden, eller så kan vi göra något. Jag har gjort mitt val - och jag tänker göra det med lust och glädje.”