• Kristel trivs bra med jobbet som au pair och tycker det ger henne en bra möjlighet att lära sig svenska. Ett språk som är ganska ovanligt att kunna i Estland. Foto: Lena Dahlberg
  • Kristel hämtar Karl-Erik och Alvar på förskolan varje dag. Matlagning, lek och språkträning är några av dagens aktiviteter. Foto: privat

”Jag vill lära mig språket och se hur svenskar bor”

Kristel är au pair i Loftahammar

Det är ingen lätt omställning att flytta från Tallinn med dess 400 000 invånare till Loftahammar med 400 permanent boende. Men Kristel, 22 år, trivs utmärkt och saknar nästan ingenting från hemlandet. – Möjligen svartbröd, surgurka och kesogodis. Men det gör många estländare när vi är utomlands.

Alvar, 4 år och Karl-Erik, 1 år, har vant sig vid att ha en extra vuxen i huset. Kristel hämtar barnen från förskolan på eftermiddagarna, fixar något att äta och ägnar eftermiddagen åt lek och språkträning. På förmiddagen blir det en del hushållsarbete och promenader i naturen. Gärna med kameran som sällskap.

– Det var lite svårt att förstå vad Alvar sa i början, men nu går det riktigt bra. Och det är väldigt roligt att följa Karl-Eriks utveckling.

– Att vara au pair är ett jättebra sätt att se hur svenskar lever och bor – språket får jag nästan på köpet. Två dagar per vecka läser jag svenska i Västervik.

Ovanligt med svenska

Kristel är uppvuxen i Estlands huvudstad Tallinn. Hennes pappa renoverar hus och mamman jobbar med datasupport på ett företag. Dessutom har hon en fyra år äldre bror. Under gymnasieåren valde hon bland annat att läsa svenska.

– Vi läser engelska under hela skoltiden, och ryska från femman. Jag ville läsa svenska för det är ovanligt och lite spännande. Problemet är att det är svårt att lära sig ett språk som man aldrig hör och aldrig kan träna naturligt på. Det var en av anledningarna till att jag ville komma till Sverige som au pair.

Australien populärt

Kristel läste två år på gymnasiet, sedan flyttade hon till egen lägenhet och arbetade i olika butiker under några år.

– Det går att hitta både arbete och lägenhet som ung, och klara ekonomin, men det är svårare att få pengarna att räcka om man är en familj. Det blir inte mycket över.

– Mitt mål är att läsa klart gymnasiet, resa och utbilda mig till fotograf. Australien är populärt hos många ungdomar i Estland. En del kommer tillbaka när de utbildat sig, andra stannar utomlands för gott.

Loftahammar är en fin liten skärgårdsort, tycker Kristel. Ibland lite väl liten. Det händer att hon tar bussen till Stockholm över dagen, för att få lite storstadskänsla.

– Men det är alltid skönt att komma hit igen. Jag trivs bra här i Loftahammar.

Citat:

”Mina föräldrar oroade sig för att jag skulle få hemlängtan, men det har gått bra här.”