• En vacker stad som erbjuder många olika aktiviteter. Dessutom med betydligt bättre väder än hemstaden Esbjerg i Danmark, tycker Tom Andersen.
  • Tom Andersen är vd för Arla i Vimmerby sedan snart ett år tillbaka. Bor gör han i Västervik.

”Jag vill jobba med att utveckla – står det stilla tröttnar jag”

Tom Andersen, vd för Arla

Tom Andersen är uppvuxen i Esbjerg på Jyllands västkust, eller ”Porten mod vest” som de säger i Danmark. Han startade sin bana som båtmekaniker, men lockades av Äventyret. Det ledde så småningom till arbete i Venezuela, där han även bildade familj. – Efter några år längtade jag efter tryggheten i Danmark. Men tiden får inte stå för stilla. Det är väl därför jag är här i Sverige nu, skrattar Andersen.

Tom Andersen fick en tidig start i arbetslivet. Att fortsätta högstadiet var inte aktuellt, så vid 13 års ålder började Tom som ”arbetsdreng” på en verkstad som reparerade fartyg. Efter det följde en fyraårig praktisk och teoretisk utbildning till skeppsmekaniker.

– Jag hade tänkt mig en fortsättning på något fartyg som gick mot utlandet, men istället fortsatte jag läsa till maskiningenjör. Det var nog de första, tidiga åren i arbetslivet som gjorde att jag insåg nödvändigheten av att studera.

Karriär i Venezuela

En oljeplattform blev nästa utmaning, men jobbet motsvarade inte Tom Andersens förväntningar. Istället blev det ett arbete inom Gram, och resor över hela världen, för att installera glassmaskiner. Det föll sig sedan naturligt att det var han som fick jobbet som projektledare när det skulle byggas en helt ny glassfabrik i Venezuela. Något som kom att förändra hans liv på flera sätt.

– Det var helt enkelt ett sätt att komma vidare i karriären. Det var också här som jag träffade min fru. Jag trivdes mycket bra med både människorna, kulturen och klimatet.

Trygga Danmark lockade

Syd- och Mellanamerika blev hans nya arbetsområde med runt 250 resdagar per år. Något som kan vara mycket påfrestande i längden.

– År 2000 hände en naturkatastrof i Venezuela, ett jordskred, och det blev svårt att komma hem till jul. Det var nog droppen som gjorde att jag ville tillbaka till Danmark. Vi hade diskuterat det tidigare, bland annat för barnens skull. Vi ville att Sabine och Robert skulle gå i skola i Danmark.

Tom Andersen började istället på ett företag som tillverkade maskiner till växthus.

– Efter fem år ville jag vidare, det får inte stå stilla i min värld, så jag sa upp mig utan att veta vad jag skulle göra istället. Jag är nog ganska spontan av mig, på gott och ont.

Efter en tid som chef för hissföretaget BMS verkstäder blev han erbjuden jobb som teknisk chef på Arla i Esbjerg.

– Det spelar egentligen inte stå stor roll vad fabriken gör, det viktiga är att det finns utmaningar, lite att ta tag i. Jag är intresserad av att leda och utveckla. Det ledde så småningom till att jag sökte jobbet som chef i Vimmerby.

Ett år i Västervik

Efter snart ett år som Västerviksbo – vad är bäst?

– Det är verkligen fint här, särskilt miljön i centrum och nere vid vattnet. Sedan är vädret mycket bättre här jämfört med Esbjerg. Där är det så blåsigt. Jag tycker också det händer mycket i Västervik, inom kulturlivet till exempel.

Och vad har inte varit något vidare hittills?

– Vintern. Den var lite väl lång, särskilt när man gillar golf som jag gör.

Vad tänkte du om Sverige innan du kom hit?

– Att det tar lång tid att fatta ett beslut här eftersom alla måste vara överens. I Danmark är vi lite mer impulsiva och fattar snabba beslut. Men det får oftast till följd att vi måste backa och göra om, så ert sätt kanske inte är så dumt ändå, ler Tom Andersen.

Lena Dahlberg

Tom Andersen

Bor: lägenhet i Västervik och hus i Danmark

Familj: dottern Sabine, 15 och styvsonen Robert, 20

Jobb: vd för Arla i Vimmerby

Intressen: golf, paddla kajak

Språk: danska, engelska, tyska, spanska och på god väg med svenskan

Avgörande vägskäl i livet: min tidiga debut i arbetslivet och alla resor

Beskriv dig själv: ärlig, energisk, trofast och spontan

Visdomsord: behandla andra som du själv vill bli behandlad

”Det är fantastiskt fint här i Västerviks kommun. Gränsö, Fiskartorget och vägen ut mor Östra Skälö är några av mina favoriter.”