• Anders Werdin gjorde ett karriärbyte mitt i livet. Nu har han börjat jobba som brandman på Räddningstjänsten i Västervik. Foto: Lena Dahlberg

”Jag tror många har liknande tankar”

Karriärbyte mitt i livet

Kalla det 40-årskris, lust att göra något annat eller en önskan om utveckling inom ett nytt område. Anders Werdin, 42, gjorde det som många drömmer om – utbildade sig till ett nytt yrke mitt i livet.

Skräckblandad förtjusning. Kul med nya kontakter och spännande att börja ett jobb med helt andra arbetsuppgifter. Ungefär så ser Anders Werdin på den här veckan då han börjar som brandman inom Räddningstjänsten i Västervik.

Rätt spår

Anders Werdin har en bakgrund som yrkesofficer i Karlskrona. När KA2 skulle lägga ner för 14 år sedan bestämde sig familjen Werdin för att flytta tillbaka till rötterna i Västervik.

– Jag jobbade som militär körlärare så jag fick jobb på bilbesiktningen i Västervik år 2000.

För några år sedan började tankarna komma på att göra något helt annat. Efter att ha sökt några andra jobb utan resultat funderade han istället på att utbilda sig.

– Jag letade distansutbildningar. Ville ha ett omväxlande arbete där jag kunde vara både ute och inne.

En vägledare på Campus fick Anders Werdin på rätt spår.

– Hon föreslog brandman.

Läste på distans

Anders Werdin läste ”Skydd mot olyckor”, en tvåårig distansutbildning till brandman som utgår från Revinge i Skåne.

– Jag läste all teori hemma och åkte till skolan ungefär en vecka per månad för att göra praktiska övningar.

Det är alltså möjligt att utbilda sig till brandman i 40-årsåldern?

– Klarar du fystestet och har allmän högskolebehörighet så kan du söka. Men du är inte garanterad jobb efter utbildningen.

Inspirerar andra

På måndagen började Anders Werdin som brandman på Räddningstjänsten i Västervik.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag fått jobbet! Vi var 90 sökande till tre heltidstjänster. Arbetet börjar med två veckors introduktion innan han går på skiftet den 28 mars.

– Jag ser verkligen fram emot att göra något helt annat. Det är också väldigt kul att höra att jag inspirerar andra till att börja tänka i nya banor. Att kanske våga ta det där steget till något helt nytt.

Citat:

”Jag ville prova något annat innan det var för sent. Inte sitta som gammal och vara bitter över att aldrig ha vågat.”