• Carina Hedin med sin trogna vän, hunden Bullen. ”Jag ser fram emot en sommar med många spännande möten och gillar tanken på att köra mina gäster till både loppisar och andra trevligheter inne i Västervik”. Foto: Lena Dahlberg
  • Det går åt en hel del ved till kakelugnen och spisen. Bränsle som Carina själv kapar och klyver.
  • Magasinet har en gång i tiden varit pig- och drängbostad i den ena delen, och sädesmagasin i den andra. Numera finns här ett meditationsrum samt Carina Hedins snickarverkstad.
  • Stora Skälhem är som vackrast när körsbärsblom och maskrosor lyser upp landskapet. Foto: Carina Hedin

”Jag ser fram emot att utveckla gården och alla mina idéer”

Carina Hedin, Stora Skälhem

Med en stor portion livserfarenhet och ett praktiskt handlag flyttade Carina Hedin från Stockholm till Gamlebyskogarna för fem år sedan. Sedan tre år tillbaka bor hon i byn Stora Skälhem där hennes drömmar är på väg att förverkligas. – Jag trivs bäst i skogen, det känns som att jag har hittat hem. Jag tänker stanna här och jobba med min vision tills jag blir gammal.

Antalet faluröda hus, små gårdar och torpställen måste vara näst intill oräkneliga i våra trakter. Kilometer efter kilometer längs med slingriga vägar dyker det upp små idyller i varenda krök. I en av dem, Stora Skälhem, bor Carina Hedin, född och uppvuxen i Stockholm.

– Jag har bott på Ingarö i en stor del av mitt liv, förr en idyll, men numera allt för exploaterat. Det var därför jag valde att flytta ner hit, till skogen där jag hör hemma.

Trivs på landet

Carina Hedin föddes i Bromma men flyttade till Ingarö när hon var 13. På den tiden, i början av 70-talet, var det nästan som att flytta ut på landet.

– Jag trivdes. Dessutom tillbringade jag alla sommarlov på Ornö där mormor och morfar hade en stuga. Mitt djur- och naturintresse gjorde att jag sökte jordbrukslinjen på gymnasiet, men jag kom inte in och började jobba istället.

Det blev arbete både i affär och bensinmack innan Carina Hedin och hennes väninna startade städfirma.

– Jag hade firman själv i sju år innan jag bytte bana igen i yrkeslivet och började köra lastbil. Jag hade haft egen bil i fyra år när jag kände att jag ville bryta upp från Stockholm och satsa på något annat.

Lastbil och häst

Från lastbil till helt andra hästkrafter, skulle man kunna uttrycka det. Carina Hedin bestämde sig nämligen för att läsa entreprenörskap med häst i Örebro.

– Jag bodde på internat i ett år, köpte egen häst och fick efter utbildningen arbete i Värmdö kommun som parkarbetare. Även hästen fick jobb! Jag körde ut timmer från stadsnära skogar. Då är hästen det enda som duger eftersom markerna inte får köras sönder av stora tunga maskiner.

Sommaren 2008 valde Carina Hedin att flytta igen. Ingarö och Värmdö kommun var inte längre den idyll hon växt upp i.

– Den lantliga känslan är borta och allt har blivit så exploaterat. Jag och en väninna bestämde oss för att göra något tillsammans, vi hade båda skilsmässor bakom oss och ville få en ny start någon annanstans.

Har hittat hem

Carina Hedin och hennes väninna åkte till Öland för att leta efter ett ställe att bosätta sig på.

– Vi hittade inget, men när vi åkte genom Västerviks kommun och de här trakterna kändes det helt rätt. Vi började leta hus och för fem år sedan flyttade vi till Gröningstorp. Det passade mig perfekt, jag kände det som att jag hittat hem, men kompisen trivdes inte alls.

Carina Hedin valde att stanna i trakten, men hyrde en annan bostad och veckopendlade en period till Stockholm och arbetet som parkarbetare.

– För tre år sedan köpte jag den här gården i Stora Skälhem. Släkt och vänner tycker jag är lite galen, men samtidigt är de inte förvånade. Jag lever min dröm nu och det vet alla som känner mig.

Från loppis till meditation

– Jag hade inga direkta planer när jag köpte gården och flyttade in för tre år sedan. Min vision om en kurs- och retreatgård har växt fram under åren som gått.

– Nu är mitt problem att jag har för många idéer, jag vet inte hur jag ska hinna med allt, skrattar Carina Hedin och rufsar om hunden Bullens päls, hennes trogna följeslagare.

Loppissafari, vandring på Tjustleden, meditationsafton och vandrarhus är några av de saker Stora Skälhem erbjuder.

– Det finns hur många loppis som helst här i trakterna. Det har lockat hit ett gäng kvinnor från Norge som jag ska köra runt på ”safari” om några veckor. Verkligen kul!

– I framtiden tänker jag mig gården som en kursgård där andra håller i olika kurser och jag sköter allt runtomkring. Jag är öppen för alla idéer och ser fram emot att bli gammal här.

 

”Jag älskar skogen och trivs med att bo här. Nu hoppas jag att min vision om en kursgård blir verklighet”

 

Carina Hedin

Bor: Stora Skälhem mellan Gamleby och Överum

Familj: tre barn, tre barnbarn, hunden Bullen, katterna Mynta och Meja

Gör: startar en kurs- och retreatverksamhet på gården, arrangerar loppissafari och vandringar på Tjustleden

Intressen: gamla saker, möbelrenovering, hantverk i alla dess former, djur och natur

Bra på: allt praktiskt och att lyssna på andra

Behöver utveckla: jag måste bli bättre på att marknadsföra mig själv

Om jag vann tio miljoner: skulle jag investera dem direkt in i verksamheten

Mål: jag vill driva en kursgård där andra håller i kurserna och där jag kan jobba med hantverk