• Anki Nilsson är vd för Västervik Framåt AB sedan snart ett år tillbaka. Ett komplext arbete i en ny organisation som sedan september 2013 även omfattar turism och marknadsföring. Foto: Lena Dahlberg
  • Anki Nilsson är aktuell som vårtalare under Valborgsmässofirandet på Kulbacken i Västervik.

”Jag önskar att alla vill vara ambassadörer för Västervik”

Anki Nilsson, vd för Västervik Framåt

När Anki Nilsson tackade ja till jobbet som vd för Västervik Framåt AB för snart ett år sedan såg bolaget inte riktigt ut som det gör idag. Från fem anställda till femton. Från inriktningen att stödja och utveckla handel och näringsliv, till att även innefatta turism och marknadsföring av varumärket Västervik.

Anki Nilsson bor i en villa precis intill Gamlebyviken. Många passerar på den gång- och cykelväg som går längs med vattnet. En vacker vy och en anledning så god som någon att bo och verka i en stad som Västervik.

– För många år sedan valde jag mellan Västervik och Linköping när det gällde ett jobb. Då blev det den större staden, men nu känns det helt rätt att bo i Västervik. Nära till allt, skärgården precis utanför och ett roligt arbete som verkligen utmanar.

Maskin och VVS

Anki Nilsson föddes i Härjedalen men flyttade till Västervik i tolvårsåldern. Föräldrarna hade haft sommarboende i Västervik och bestämde sig för att flytta till sin sommarstad permanent istället.

– Det gick jättebra, jag kom in i gemenskapen direkt, mycket tack vare seglingen som jag engagerade mig i.

Efter studenten från teknisk linje utbildade hon sig till maskin- och VVS-ingenjör på Västerås högskola.

– När jag var 21 år fick jag jobb i Linköping, men det var ett ganska ensamt arbete och inte riktigt min grej så jag läste ekonomi och marknadsföring eftersom jag hade som mål att hitta ett intressant arbete inom marknad och försäljning.

1994 gick flytten till Stockholm och Anki Nilsson jobbade inom bland annat ABB och Vattenfall med försäljning och produktinformation.

– Att arbeta inom olika mansdominerade branscher har aldrig varit något problem. Snarare tvärtom – bara roligt och inspirerande.

Bytte inriktning

När sedan Trivselhus sökte säljare passade Anki Nilsson på att byta inriktning.

– Att sälja hus kändes som en fantastiskt rolig produkt. Roligare än värme och ventilation. När Trivselhus sedan skulle öppna kontor i Västervik blev jag tillfrågad. Jag och familjen trivdes egentligen bra i Tyresö men var samtidigt lite trötta på Stockholm. Vi ville att barnen skulle växa upp i en lugnare miljö.

2008 flyttade familjen in i sitt eget nya Trivselhus. Anki Nilsson blev senare också utbildningsansvarig för alla Trivselhus säljare i Sverige.

– När Västervik Framåt AB, VFAB, sökte en ny vd kändes det som en chans att få jobba med ledarskap på hemmaplan.

Ny organisation

Att driva och utveckla VFAB kändes som en intressant utmaning, tyckte Anki Nilsson.

– Förutsättningarna blev dock lite förändrade. Förutom det tidigare uppdraget med handel, etableringar, inflyttarfrågor och företagsutveckling, fick VFAB strax efter jag börjat även ansvaret för turismverksamheten och marknadsföringen av Västervik.

– Vi är tre gånger så många nu som då och i stort sett en helt ny organisation. Det har varit en resa – och är fortfarande. Men det är fantastiskt roligt. Alla medarbetare är oerhört engagerade och jobbar för Västerviks bästa.

– Jag har lärt mig mycket under det här året. Bland annat handlar det om att skapa struktur inom vår nya organisation och det är en hel del nya nätverk med bland andra Västerviks kommun och Regionförbundet. Det är ett nytt sätt att tänka och jobba jämfört med mina tidigare erfarenheter.

Gör skillnad

VFAB har alltså växt och utvecklats sedan september.

– Det enda negativa är att vi är väldigt trångbodda. Men efter renovering av Rådhuset flyttar vi dit och allt ryms då inom samma byggnad.

– Det är verkligen något jag ser fram emot – ”Näringslivets hus”. Dit kan man komma med frågor som rör allt från till exempel besöksnäring och inflyttning till företagsutveckling. Allt vi jobbar med hänger ju ihop: turism-boende-etablering-kompetens.

– Det är otroligt viktigt att var och en av oss som bor och verkar i Västerviks kommun talar gott om kommunen. Att marknadsföra Västervik i sin vardag.

– Västerviksborna är den bästa ambassadören! Tillsammans kan vi göra skillnad.

Citat:

”En av de viktigaste frågorna vi har att jobba med i Västervik är hur vi ska få ungdomarna att komma tillbaka efter avslutade utbildningar. Få dem att inse att Västervik är möjligheterna stad.”

 

Anki Nilsson

Bor: villa på Djurgården

Familj: gift med Jonas, barnen Rasmus, 13 och Emma, 9

Gör: vd för Västervik Framåt AB

Intressen: skärgårdsaktiviteter under sommaren och utförsåkning under vintern

Bra på: att ta tag i saker och hålla många bollar i luften, är en projektledare både hemma och i mitt arbete

Behöver bli bättre på: att ligga på soffan, öva på tålamod

Politisk fråga jag skulle driva i Västervik: ungdomsfrågor. Vi måste bli bättre på att ta hand om de talanger som finns

Favoritplats i Västervik: Skanvik på Gränsö

Aktuell som: vårtalare på Valborgsmässoafton