• Titti Wirenfelt med några av de vackra, välarbetade plagg som en gång i tiden syddes i kostymateljén. Foto: Lena Dahlberg
  • Björne har en given plats på en stol i en av alla gångar i förrådet.
  • Rad på rad med alla möjliga kläder. Den blå klänningen längst bort hade Petra Mede på Eurovision Song Contest.
  • Hyllmeter med hattar av olika modeller. Här finns även hela avdelningar med slipsar och stövlar från olika århundraden.
  • En av de kostymer Jonas Karlsson bar i rollen som Gustav III.
  • En av de klänningar som användes i filmen om Gustav III.

”Jag har hittat mitt drömjobb”

Titti Wirenfelt, Sveriges Televisions kostymateljé

Titti Wirenfelt har alltid varit tokig i kläder och sytt sedan hon var liten. Som utbildad designer och konfektionstekniker har hon både haft egen butik med kläder hon sytt själv samt arbetat med design av sportkläder. Nu har hon full koll på alla tusentals plagg och accessoarer som finns i SvT:s kostymateljé i Stockholm.

I en intetsägande lagerbyggnad i Frihamnen finns en riktig skattgömma. Tätt, tätt och rad på rad hänger allt från rustningar och prästkappor till plommonstop, spetsförkläden och de tjusiga klänningar Petra Mede bar i Eurovision Song Contest.

Här finns också Jonas Carlssons praktfulla kläder från filmen om Gustav III, Mimmi Pigg-skor från Bolibompas speciella rekvisita och frackarna som reportrarna hade på prinsessan Madeleines bröllop.

– Det här är ett av Nordens största kostymförråd, berättar Titti Wirenfelt. Vi har kläder från antiken och framåt.

Flyttade till drömjobbet

Efter många år i Västervik bestämde sig Titti Wirenfelt för att flytta till Stockholm och söka jobb där. Med sin breda erfarenhet, sitt kunnande och stora intresse för både dräkthistoria och nutida mode fick hon via Arbetsförmedlingen tips om att Sveriges Television sökte personal till kostymateljén.

– Det passade mig perfekt eftersom det roligaste jag vet är att jobba med kläder – alla sorters kläder.

– Förr hade SvT ett eget skrädderi med 16 anställda, men även här dras det ner på personal. Det är verkligen synd, det har tillverkats så mycket fint här under åren.

Besök av artister

Hennes arbetsuppgifter består i att serva alla som ska hyra kläder. Hon lagar även det som går sönder, gör viss ändringssömnad, skickar till tvätt och sorterar in allt på rätt ställe.

Hur är det då möjligt att ha koll på allt som finns här?

– Jag är väldigt intresserad och har lärt mig genom att gå runt och titta helt enkelt. Framöver ska allt läggas in på dator, men än så länge är det vi som jobbar här som vet precis var allt finns och som kan ta fram det kunden efterfrågar.

Vilka är det som kommer hit?

– Det kan vara artister som behöver speciella kläder, Loreen har varit här till exempel och Sean Banans assistent hämtade Sverigedräkter till ett shownummer.

– Men även stylister, fotografer och folk som behöver kläder till maskerader kommer hit.

– Det är verkligen ett omväxlande arbete och jag skulle önska att fler fick se vilken fantastisk samling vi har här.