• Jacob Johansson och Louise Hag har nyligen flyttat in i sitt betonghus på Gertrudsvik. Nästa projekt blir trädgården och en mur mot gatan. Foto: Lena Dahlberg
  • Golvet till uteplatsen är, förstås, också av betong. Buskar, äppleträd och en häck tillhör höstens eller kommande vårs arbetsuppgifter. Gamlebyviken är ett ständigt närvarande blänk, både från trädgården, husets allrum och övervåningen.
  • Jacob Johansson och Louise Hag föredrar svarta och vita möbler. De tycker det passar hustes stil och det blir lätt att använda accentfärger. Än finns detaljer kvar att fixa med under hösten, fönsterbelysning bland annat.
  • Svart och vitt är verkligen favoritfärgerna. Arbetsytorna består av svarta stenskivor. Den svarta stenen går även igen runt fläkten över spisen.
  • Sovrummet är det enda rummet som har en avvikande färgsättning. På balkongen kan man sitta och äta frukost i morgonsolen. ”När vi har fönstret öppet hör vi vågskvalpet”, säger Jacob och Louise.

”Jag har alltid velat bygga mitt eget hus”

Betong det självklara valet för Jacob och Lousie

Jacob Johanssons och Louise Hags betonghus är helt nytt och det ekar fortfarande lite tomt i en del av rummen. De är nyinflyttade i området Skoven i Gertrudsvik. Ett av Västerviks nyaste bostadsområden. – Eftersom jag är rörmokare och min tvillingbror snickare kunde vi göra mycket själva. Men det tog ett år att få det klart, säger Jacob Johansson.

Valet av bostadsområde var inte självklart, men efter att Jacob Johansson hade jobbat med några nybyggnationer i området började han och Louise Hag fundera över att själva flytta dit.

– Vi visste egentligen inte så mycket om Gertrudsvik, men här är nära till både skog och hav. Vi ville gärna bo där det är lite trafik också, helst i utkanten av staden. Det här passade oss bra helt enkelt.

Underhållsfritt

Jacob säger att han hela tiden drömt om att bygga sitt eget hus. Ett snyggt hus, men det viktigaste av allt var att bostaden skulle bli riktigt bra. Rakt igenom.

– Det här är inget förhastat bygge. Jag har sett många olika byggnationer och funderat mycket på hur jag skulle vilja bygga ett hus, just därför blev det i betong. Så mycket som det bara gick. Det är lite tungjobbat men ett extremt bra material.

– Innerväggarna på övervåningen, innertaket och trappan är av trä, annars är allt betong. Fasaden ser putsad ut men är ströpplad betong som vi målat. Den blir i stort sett underhållsfri.

Unikt hus

I april 2012 togs det första spadtaget och i maj ett år senare kunde Jacob och Louise flytta in.

– Det har varit ett intensivt år där jag och brorsan haft våra vanliga arbeten samtidigt som vi jobbat kvällar och helger med det här huset, säger Jacob. Nu när allt börjar bli klart känns det nästan lite overkligt. Men det finns ju alltid småjobb att fixa med – och trädgården.

Vad är ni mest nöjda med?

– Utsikten och ljudet av vågskvalp när vi har sovrumsfönstret öppet, säger Louise.

– Materialvalet, säger Jacob tvärsäkert. Och att vi har ett unikt hus som ingen annan har.

 

”Det är viktigt att huset är underhållsfritt och riktigt bra – rakt igenom”

 

Här bor vi

Jacob Johansson, 26, rörmokare med det egna företaget Tjust Rör AB

Louise Hag, 24, socionom

Huset är byggt i betong med en boyta på 186 kvadrat

Uppvärmning: bergvärme

Inflyttning 17 juni 2013

Pågående projekt: trädgården och detaljer inomhus