• Maria Alexandersson har inte bara vita saker i sitt ”rum”, det finns en hel del annat också. Foto: Lena Dahlberg
  • Gamla registreringsskyltar och en kvartersskylt är några av de lite mer udda prylarna hos Maria Alexandersson.

”Jag gillar samlandet – och att ha butik”

Marias hobby har blivit allvar

När Maria Alexanderssons intresse för inredning och vackra saker växte allt mer bestämde hon sig för att öppna upp förrådet till en liten butik. Det är nu fem år sedan. – Det går ju inte bara att samla och köpa – det är lika roligt att sälja.

I butiken Marias Vita Rum på Sankta Gertruds väg samsas allt möjligt som har med heminredning att göra, och lite till. Stolar, plåtburkar, köksredskap, prydnadssaker, porslin, en utdragssäng och lampor. Och pallar.

– Jag har en förkärlek för gamla pallar. Som den här trappstegspallen jag förnyat med tyg. Den har många sett hemma hos äldre släktingar.

Retroporslin

Bestick som sticks i jorden vid sådd, vitmålade rivjärn som blir till ett blickfång istället för att hamna i en låda eller varför inte rostiga mjölkkrukor som stora vaser utomhus. Maria Alexandersson gör gärna om och förnyar det hon köper in.

– Det blir en hel del turer runt om i trakterna. Jag köper både från antikhandlare, loppis och på nätet. Eller direkt av privatpersoner.

– Just nu är retroporslin väldigt efterfrågat.

Mycket blandat

Det som började med enbart vita, lantliga saker har fått sällskap av rost, industri och retro. En blandning av tämligen nytt och ganska gammalt, men inget är fabriksnytt.

– Det är bland annat samlandet och sparandet som gör det så roligt. ”Jag ska bara titta i fem minuter”, säger folk som kommer hit. Det brukar bli betydligt längre.

Citat: ”Jag har många lådor med snilleblixtar”