• Malin Wessman har växt in i ansvaret att ta över Pressbyrån i Gamleby under flera år. ”Det är väldigt utvecklande att vara sin egen - och jättekul!”. Dottern Elin Wessman arbetar också i företaget. Foto: Lena Dahlberg
  • Malin Wessman tog över Pressbyrån i februari i år. Något hon inte ångrar trots mycket ansvar och arbete.

”Jag fick möjlighet att växa in i rollen”

Malin Wessman, kioskägare i Gamleby

Att vara sin egen är ingen dans på rosor, det vet de flesta som driver eget företag. Men för Malin Wessman, franchisetagare till Pressbyrån i Gamleby, är allt jobb värt det hon får tillbaka. – Det är ett väldigt socialt arbete och jag saknar mina stamkunder när jag är ledig.

Utrymmet är inte så stort, men här går att hitta det mesta. En spelhörna med andelsspel, lite livsmedel, korv, tidningar och det vanliga utbudet av godis, glass, cigaretter och annat som hör en kioskverksamhet till.

– Jag har också biljettutlämning och paketutlämning från en del budföretag.

Fick större ansvar

Malin Wessman började jobba i Pressbyrån under mitten av 1990-talet. Hon gjorde sedan ett uppehåll under några år men började igen 2002.

– När ägarna ville sälja för några år sedan tvekade jag, sa nej, och istället tog Johan Gustavsson över verksamheten.

– Det blev ändå att vi hjälptes åt en hel del eftersom jag hade jobbat längre inom Pressbyrån. Det gjorde att jag fick möjlighet att växa in i ansvaret att driva företaget.

Sa ja för ett år sedan

För snart ett år sedan ville förre ägaren sälja eftersom han köpt en Pressbyrå i Norrköping.

– För att inte riskera att bli arbetslös valde jag istället på att satsa fullt ut och bli min egen. Jag bestämde mig i oktober förra året och fick börja min utbildning till köpman i november.

– Det behövs 100 000 kronor för att starta aktiebolag. Sedan inventeras företaget och värdet på varorna lånar jag av Pressbyrån. Man kan säga att det görs upp en avbetalningsplan.

Satsar långsiktigt

Under utbildningen i Stockholm fick Malin Wessman bland annat lära sig bokföring, budget, fakturering och säkerhet.

– Jag fick också en mentor, en som haft sin butik länge och skött den bra.

Den 21 februari 2013 tog hon över kiosken fullt ut.

– Det är jättekul att ha hela ansvaret, men det är mycket att sätta sig in i.

– Många tror att de kan jobba ganska lite och ändå tjäna pengar. Det funkar inte. Mitt mål är att driva Pressbyrån på en jämn nivå. Långsiktighet är viktigt och lönar sig i längden.

 

Citat:

”Det har funnits en Pressbyrå i Gamleby i 40 år. I 25 år har den legat här, precis utanför Gamleby centrum.”