• Erling Johansson, känd grafiker sedan 40 år tillbaka, har sin ateljé i Lunds by. ”Produktionen har legat nere ett par år nu men jag ska sätta igång nu i vår igen. Akvareller är det som inspirerar mest nu”.
  • Erling Johansson har alltid haft skärgården som sin stora källa till inspiration. ”Det är nåt med stämningen där ute som jag gärna försöker skildra”.
  • Erling Johansson är en av Sveriges mest kända grafiker, men de senaste 20 åren har han mest ägnat sig år måleri.

”Grafiken har alltid legat mig varmast om hjärtat”

Erling Johansson, 82, konstnär sedan mer än 40 år

Från oerhört detaljrika etsningar till svepande akvareller och akryler. Från det svartvita till milda pasteller och naturnära färger. Hos Erling Johansson har alltid grafiken legat varmast om hjärtat, men numera ägnar han sig åt akvarell, akryl och olja. Gärna med havet och skärgården som inspiration.

LUNDS BY/GLADHAMMAR

Mitt i det vackra och näst intill otroligt pittoreska Lunds by i Gladhammar ligger Erling och Kjerstin Johanssons faluröda hus. Här har de bott sedan 1972. Hur gammalt huset är vet de inte riktigt, mer än att det är hitflyttat 1703 och att övervåningen är påbyggd efter det.

– Det var väldigt nedgånget när vi kom hit och det fanns varken vatten eller avlopp. Vi har slitit hårt för att få det i ordning.

Framsidan vetter ut mot gårdsplanen och de andra sju husen. På baksidan finns en hemtrevlig trädgård med både fruktträd, rabatter och platser för vila. Här ligger även en röd uthuslänga, där bland annat Erling Johanssons ateljé ryms.

Harald Wiberg stöttade

Erling Johansson har tecknat från det han var barn, men det var först i 40-årsåldern han utbildade sig till konstnär.

– Jag var sjukskriven en längre tid och en läkare fick se mina teckningar. Han ordnade så att jag fick utbildning hos Folke Gullby, känd grafiker från Åtvidaberg.

– Jag trivdes med det jag gjorde och bestämde mig för att sadla om och byta yrkesbana. Det var inte helt lätt på den tiden, bara så där mitt i livet, men det fanns många som stöttade mig. Harald Wiberg bland annat. Han var nästan som en far för mig.

Interiörer och skärgård

Tack vare talang, uppmuntran och goda förebilder uppfyllde Erling Johansson sin dröm om att kunna leva på sitt konstnärskap. Han har haft utställningar över hela världen och blivit en av Sveriges mest kända grafiker.

– Från vanlig knegare till så mycket uppmärksamhet. Det tog ett tag att vänja sig att leva med det, ler Erling Johansson.

– Varför slog just jag igenom, kan man fråga sig. Jag kom nog precis rätt i tiden, gjorde också ganska små bilder i små upplagor. Det var något som uppskattades. Sedan behärskar jag tekniken, det blir välgjort helt enkelt.

Motiven har han oftast hämtat från interiörer och från olika landskap, mest från skärgården.

– Det är något visst med skärgården. Jag har velat förmedla den stämning man upplever där.

Får inte stå stilla

Att det blev just grafik berodde nog på att Erling Johansson påverkades mycket av tiden hos Folke Gullby. 465 grafiska blad har det blivit, numera skänkta till Smålands konstarkiv i Värnamo.

– Harald Wiberg ville att jag skulle måla istället, men jag var väldigt imponerad av det Gullby gjorde.

– Däremot började jag måla lite mer i början av 1990-talet, när jag kände att jag stod stilla i min utveckling. Det får det inte göra, då måste man vidare. Då var det en trend att måla akvarell så enkelt som möjligt, men jag skapade min egen stil genom att akvarellera grafiska blad.

Ångrar sig

Under 2000-talet har det blivit mer akryl, men nu säger Erling Johansson att akvarellen inspirerar honom igen.

– Det ska gå fort och det ska vara mycket vatten – då blir det bra. Men det är viktigt att det blir som jag tänkt i första skedet. När det sedan torkat går jag in och gör detaljer.

Har du ångrat något i ditt liv?

– Det skulle i så falla vara den där gången för ett par år sedan när jag tackade nej till Alexandria. De skulle inviga ett nytt bibliotek där och ville ställa ut mig. Jag tyckte inte att jag hade något att skicka så jag tackade nej. Det kan jag ångra idag.

Lena Dahlberg

”Att leva som konstnär är en utmaning mot sig själv. Det gäller att vara på sin vakt så att man inte börjar kopiera någon annan.”