• Katja Fridsta med barnen Nova och Enzo och hunden Ebba.

”Friluftsliv är särskilt viktigt för barnen”

Katja Fridsta, ordförande i Friluftsfrämjandet

Hur denna engagerade småbarnsmamma hinner med allt hon brinner för är inte helt lätt att förstå, men du hittar henne inte på facebook och hon tillbringar sällan kvällarna i tv-soffan. - Det finns så mycket annat som både är viktigare och roligare.

Att vara med i en förening som inriktar sig på friluftsliv är helt nytt för Katja. Trots det har hela hennes liv varit präglat av just natur och aktiviteter ute.

- I Koskullskulle där jag växte upp hade vi fem minuter till skogen. Att vara ute var inget speciellt, utan en naturlig del av livet som jag trivdes bra med. Som vuxen har jag fortsatt söka mig till olika naturupplevelser.

Kanske var det på andra sidan jordklotet som insikten om allt det vackra vi har här i Sverige kom till henne. Under en vandring i Australien var det någon som frågade om hon vandrat Kungsleden.

- Jag skämdes eftersom svaret var nej. Här vandrade jag på andra sidan jorden, utan att ha tagit del av det jag hade på hemmaplan.

Har många idéer

När sonen Enzo var tre år började Katja på Skogsknytte där hon även gick in som hjälpledare.

- Jag fick också en förfrågan om att gå med i styrelsen och fick där erbjudandet om att bli ordförande. Varför inte? Jag har ingen erfarenhet, men är ganska orädd och har många idéer om hur verksamheten kan utvecklas.

Framförallt vill Katja utöka barnverksamheten och nå ut till fler barnfamiljer, till exempel genom familjedagar där Friluftsfrämjandet ska kunna visa vad som erbjuds.

- Vuxenavdelningen är väldigt aktiv. Det är på barnen som vi måste lägga fokus nu. Det är oerhört viktigt med friluftsliv, både fysiskt och psykiskt. De håller sig friskare och utvecklar motoriken, vilket behövs som kontrast till all dator- och tv-tid.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Det är oerhört viktigt med barnens friluftsliv – både fysiskt och psykiskt”

Katja Fridsta

Kommer från: Koskullskulle utanför Gällivare

Bor: i Västervik sedan 2007

Familj: gift med Christian, barnen Enzo, 4 och Nova, 2

Husdjur: rottweilern Ebba och guldfiskar

Jobb: diabetessjuksköterska

Intressen: dyka, springa, måla och friluftsliv

Aktuell: ordförande för Friluftsfrämjandet i Västervik sedan mars 2013

Kuriosa: ska springa New York City Marathon i november 2014