• Catherine Arlebjer har en spännande bakgrund med många år utomlands. Sedan december 2013 är hon platschef på Materialmännen i Västervik. Foto: Lena Dahlberg
  • Catherine Arlebjer vill uppmana alla ungdomar att våga och att bredda kontaktnätet. ”Det är så jag fått mina olika arbeten. Genom att fråga, och våga!”

”Fler borde ta chansen och våga lite mer”

Hemma igen efter 35 år

När Catherine Arlebjer var 23 år packade hon tre resväskor och åkte till USA. Livet hos vänner lockade mer än vardagen i Sverige. Många erfarenheter rikare har hon landat i Västervik, som platsansvarig på Materialmännen. – Jag önskar verkligen att dagens unga vågar lära känna många olika sorters människor – det berikar livet och breddar kontaktnätet.

Catherine Arlebjer återkommer till det hela tiden under vårt samtal. Vikten av att våga, att övervinna blygheten och om nyttan med att känna många personer.

– Det är så jag fått mina olika arbeten. Genom att fråga, och våga. Det enda jag kan ångra från åren i USA är att jag inte vågade lite till, skrattar hon.

Flyttade till USA

Efter alla år utomlands kryddar hon gärna språket med ett och annat amerikanskt ord, men det är i Stockholm och Västerås Catherine Arlebjer har sina rötter.

– Efter estet på gymnasiet hade jag tankar på att utbilda mig till officer inom flottan. Hade varit marin ”lotta” under flera år och gillade det, men det fanns så mycket att välja på. Istället stack jag till Paris ett år, läste franska på Sorbonne och jobbade som au pair.

Tillbaka i Sverige packade hon resväskorna och åkte till Manhattan Beach utanför Los Angeles.

– Jag hade träffat så många trevliga amerikaner i Paris.

Träffat filmstjärnor

Åren i USA blev händelserika, och äventyrliga. Jobbet i guldsmedsaffären ledde till kontakter med ägarna till Regent Air. Catherine Arlebjer började jobba för flygbolaget som flög lyxiga jetplan med filmstjärnor och andra kändisar.

– Det var verkligen intressanta år. Jag har träffat många av åttiotalets stjärnor: Prince, Jack Nicholson och Bette Midler. För att nämna några.

Hon utbildade sig även till massageterapeut och jobbade på privata sjukhus och rehabiliteringskliniker i Beverly Hills. 1987 gifte hon sig med en matador från Columbia som jobbade som mäklare och inom restaurangbranschen.

– Vi tvingades flytta till Florida vid jordbävningen 1987.

I Florida öppnade Catherine Arlebjer massageklinik. Hon jobbade även med att visa lägenheter och utbildade sig så småningom till mäklare.

– Vi har bott i Miami, Fort Lauderdale och Naples. Underbara vintrar, men allt för fuktiga och varma somrar.

Flyttade till Italien

För sex år sedan tog hon steget att flytta till Italien. Till sin nya kärlek.

– Först bodde jag ensam i Rom, för att hinna landa lite. Jobb hittade jag som säljare på ett IT-företag. Lite senare flyttade jag till Neapel och började med lägenhetsuthyrning.

Catherine Arlebjer säger att hon alltid varit blyg, men samtidigt har hon inte varit rädd för utmaningar.

– Det är mitt budskap till alla ungdomar: våga! Anta utmaningar, alltid lär du dig något. Och sätt upp tydliga mål för dig själv.

– En annan stor fördel med att våga möta olika sorters människor är att du får god människokännedom. Det har du glädje av senare i livet.

Kaos råder

Cathrine Arlebjer säger att Italien är ett underbart land att vara i – som turist. Bor du där, jobbar och ska försöka få allt praktiskt att fungera är det däremot väldigt svårt.

– Det är kaos. Rena rama djungellagen råder. Det var en av anledningarna till att jag sökte mig tillbaka till Sverige. Den andra var mina åldrande föräldrar i Jönköping.

Jobb hittade hon via Arbetsförmedlingen. Materialmännen i Västervik sökte personal.

– Jag kunde mycket väl tänka mig att bo i Västervik. Det är lagom avstånd till Jönköping, ligger vid havet och är en vacker stad med fin arkitektur. Det är viktigt.

Catherine Arlebjer

Bor: lägenhet i Västervik, har även hus i Florida

Familj: sonen Sean Sebastian som bor i USA, föräldrar i Jönköping och kärleken Geiuseppe i Italien

Gör: platschef på Materialmännen sedan december 2013

Fritid: just nu är det fokus på jobbet, men intresserad av inredning, trädgård och möbelrenovering

Gillar även att: meditera och måla

Bra på: att nätverka, färgsättning och att göra affärer

Behöver bli bättre på: att hålla fokus på en sak

Reser gärna till: Capri

Mest stolt över: min son och att jag vågat göra saker i livet

Citat: ”Anta utmaningar, alltid lär du dig något. Och ingen är bättre än någon annan.”