• Sylvia Sundell har alltid varit tekniskt intresserad och bestämde sig tidigt för att utbilda sig inom teknik. Hon tar gärna emot ungdomar på studiebesök till Elfa Sweden för att visa och berätta om de jobb som finns inom industrin. Foto: Lena Dahlberg
  • I Elfas entré finns flera olika utställningar där kunderna kan se hur sortimentet ser ut på plats.
  • Sylvia Sundell tycker att hästintresset ger henne möjlighet att rensa tankarna och att skaffa ny energi.

”Finns så många roliga jobb inom industrin”

Sylvia Sundell, vd Elfa Sweden

Hon tar mer än gärna emot ungdomar på studiebesök för att visa dem vägen till alla roliga och spännande jobb inom industrin. Säger att det många gånger handlar om fördomar när de tror att alla jobb inom industrin är skitiga och bullriga. För Sylvia Sundell har nyfikenheten på teknik och nya kreativa lösningar alltid varit en drivkraft. – Jag har med mig mitt teknikintresse från barnsben och har alltid blivit uppmuntrad hemifrån.

Det är roligt att vara vd för Elfa Sweden nu. 33 miljoner ska investeras i en ny lackeringslinje under de närmaste två åren och ytterligare 6,5 miljoner satsas på en nybyggnation med produktutvecklingsavdelning, matsal och samlingsyta.

– Det ligger mycket arbete bakom en sådan här investering. Den stora anledningen till att vi i Västervik får pengarna är att vi måste säkra tillgången på nyckelprodukterna i vårt sortiment. Och det är här den kunskapen finns.

Tidigt intresse

Sylvia Sundell är uppvuxen i Hjorted. Hennes mamma jobbade som lärare och pappa var polis. Efter två år på tekniskt program på Västerviks gymnasium läste hon det tredje året i Forsmark.

– Att jag sökte mig till Forsmark berodde nog på det som hände i Tjernobyl 1986. Jag fascinerades mycket av kärnkraftsolyckan och ville utbilda mig inom något tekniskt redan då – för att kunna hjälpa till.

– Att jag hade ett tidigt teknikintresse berodde nog annars mycket på att jag blev uppmuntrad hemifrån. Pappa har alltid varit tekniskt kunnig.

Läste i Schweiz

Efter studenten 1993 började Sylvia Sundell läsa internationell ekonomi i Linköping. En civilingenjörsutbildning med både ekonomi och teknik.

– Det blev 2,5 år i Linköping och 1,5 år i Lausanne. Jag valde Schweiz för franskans skull.

1997 flyttade hon hem för att jobba ett halvår på Ankarsrum Motors och tjäna ihop till en dykresa till Stora barriärrevet.

– Jag jobbade på ekonomiavdelningen, men fick också följa med produktionschefen Hans Alsteryd på produktionsmöte. Där föddes intresset för produktionsledning och han blev en värdefull kontakt längre fram.

Många möjligheter

Examensarbetet gjordes på Electrolux i Stockholm. Därefter följde en anställning som konsult inom Electrolux i två år.

– I huvudsak innebar det arbete i Mariestadsfabriken där jag skulle förbättra produktionsprocesser och materialflöden.

År 2000 fick Sylvia Sundell jobb på Electrolux i Västervik, men när uppdragen efter ett tag skulle bli i Norge sökte hon istället till Ankarsrum Motors igen.

– Jag ringde Hans Alsteryd och blev erbjuden flera olika tjänster.

”Vi väntar”

Efter ett år som produktionstekniker blev hon chef för den avdelning hon arbetat på och som 29-åring vd för ett av dotterbolagen.

– Under de här åren hade min dåvarande man och jag flyttat till Hjorted och även fått våra barn, Sam 2002 och Adam 2004. Vi jobbade båda på Ankarsrum Motors och eftersom det kanske inte alltid är så bra att båda jobbar på samma ställe tyckte jag det var intressant när jag blev uppringd och erbjuden en tjänst på Elfa i Västervik. ”Det låter kul, men jag har en tvååring och en bebis”, sa jag. ”Men de vill vänta på dig”, sa rekryteringsfirman. Det kändes ju väldigt bra!

Förberedd

Efter åtta månaders ”väntan” började Sylvia Sundell på Elfa Sweden 2005 och efter ett par år gjordes en omorganisation där hon blev fabrikschef med ett mer övergripande ansvar.

För drygt ett år sedan blev hon vd för Elfa Sweden.

– Jag hade förberett mig för det ansvaret och läst både ekonomi, ledarskap och strategi under åren som fabrikschef.

Vilken är din viktigaste arbetsuppgift?

– Att konkurrenssäkra Elfas tillverkning. Det görs genom att jobba långsiktigt, både med produkter och processer. En annan viktig uppgift är att våga ifrågasätta och att se saker på nya sätt.

– Sedan är det ju väldigt roligt att ta emot skolor för studiebesök. Det ger en möjlighet att påverka ungdomarna och att visa att det finns så mycket roligt och spännande att jobba med inom industrin. Men det viktigaste av allt är ändå att ha respekt för dem man jobbar med. Att förstå människors situation. Det har jag alltid varit intresserad av.

 

Sylvia Sundell, 38

Bor: Getterum, Hjorted

Familj: särbo med Johnny, barnen Sam, 11 och Adam, 9

Husdjur: islandshästarna Grimnir, Sello, Eyjadis och Garpur, katterna Roffe och Dixie

Gör: vd för Elfa Sweden

Fritiden: ägnas åt familjen och islandshästarna

Semester: ridläger med familjen på västkusten

Främsta egenskap: kreativ och har lätt för att se sammanhang

Vill bli bättre på: att ge feedback till mina medarbetare

Personligt mål i livet: möjligen att någon gång tävla med min islandshäst Garpur