• Bella Ohtonen kom hem från en tre månader lång vistelse på Filippinerna i november. Nu jobbar hon för Svenska kyrkan genom att föreläsa om sina upplevelser. Foto: Lena Dahlberg
  • Bella Ohtonen och Josefina Klang tillsammans med värdfamiljen Cajimat, iförda traditionella Ifugao-kläder. Foto: Josefina Klang
  • Risterrasserna i Banaue kallas ibland för ”Världens åttonde underverk”. ”Bland det mäktigaste jag har sett”, säger Bella Ohtonen. Foto: Josefina Klang
  • Josefina Klang och Bella Ohtonen fick prova att plantera majs (bilden) och skörda ris på prästens farm. ”Vi åt ris tre gånger om dagen i tre månader...”. Foto: Josefina Klang

”Filippinerna är en erfarenhet jag inte vill vara utan”

Bella är ung ledare inom kyrkan

I november kom Bella Ohtonen hem från en tre månader lång vistelse på Filippinerna där hon bodde hos olika familjer. En stipendieresa inom Svenska kyrkan för att utbyta erfarenhet och få en inblick i andra kulturer. Nu föreläser hon om sina upplevelser.

Den som är mellan 18 och 30 år, nyfiken på omvärlden och engagerad inom Svenska kyrkan kan söka stipendiet ”Ung i den världsvida kyrkan”. Det gjorde Bella Ohtonen. Och blev en av tolv ungdomar som fick resa till en ny kultur och leva vardagsliv i andra familjer.

Olika standard

I september förra året reste hon tillsammans med Josefina Klang till landsbygden i nordöstra Filippinerna. De bodde i familj, deltog i deras vardag och reste runt för att titta på olika saker. De besökte även skolor, sjukhus och den kyrka som Svenska kyrkan har ett samarbete med.

– Standarden hos de olika värdfamiljerna kan se väldigt olika ut. Hos den första familjen fanns ingen vattentoalett och bara en mycket sparsam dusch. Den familj vi kom till senare hade ingen dusch alls, där skopade vi vatten över oss. Familjer som har det bättre ställt kan ha både vattentoalett och dusch.

Filippinsk tid

Kulturkrockar och kontraster blev en del av vardagen. Det svåraste var nog att vänja sig vid ”filippinsk tid”, säger Bella Ohtonen.

– Det här med att passa tider och stressa existrerar inte. Ibland kunde det vara frustrerande att vänta flera timmar för att folk inte kom i tid.

Att göra sig förstådd var inget större problem. De flesta pratar lite engelska eftersom de läser det i skolan.

– Engelska och filippino är officiella språk. Sedan finns det massor med ”dialekter”.

Liberal syn

Filippinerna är det enda kristna landet i Asien. Största delen av befolkningen, cirka 80 procent, tillhör den romersk-katolska kyrkan.

– Den kyrkan vi samarbetar med är oberoende katoliker som tillåter kvinnliga präster och att präster får gifta sig. De diskuterar även samkönade äktenskap.

Arbetslösheten är mycket stor. Bella Ohtonen berättar att det finns 94 miljoner invånare i Filippinerna, dessutom 11 miljoner som jobbar utomlands.

– De familjer som har barn som jobbar utomlands har det ofta bättre ställt eftersom barnen skickar hem pengar.

Få känner till Sverige

”Det är inte konstigt – bara annorlunda”, blev ett ordspråk som genomsyrade hela vistelsen för stipendiaterna.

– Det finns många exempel som visar hur annorlunda det är att leva där. Att åka buss från huvudstaden Manila till min värdfamilj skulle ta ungefär åtta timmar nattetid. En gång tog det 30 timmar på grund av röjningsarbete efter tyfoner.

Under ett skolbesök berättade Bella Ohtonen om Sverige. Trots tillgång till internet var det inte många elever som kände till Sverige. Eller som en man sa vid ett annat tillfälle: ”Där har jag varit. När jag bodde i Texas.”

– Många känner till USA, men så mycket mer har de inte koll på.

Rent och lite folk

Bella Ohtonen har fått en annan syn på livet i Sverige efter sin vistelse i Asien.

– Vi spolar med dricksvatten, det är ju helt galet. Och all denna stress. Men jag ser också att Sverige är så vackert och rent. Luften vi andas är frisk och det är inte så mycket folk.

– I april ska jag hjälpa Västerviks församling när de tar emot två killar från Filippinerna. Det är ju ett ömsesidigt utbyte där ungdomar över hela världen ska mötas, se likheter och skillnader och sedan berätta om dem. Det ger verkligen erfarenheter för livet.