• Jan-Olov Persson har en varmkompost på sin kolonilott. Där hamnar både hushålls- och trädgårdsavfall. Foto: Lena Dahlberg
  • Bananskal, kaffesump, tidningspapper och äggskal. De hungriga maskarna gillar det mesta och ger fin jord i utbyte.

”En fungerande kompost ska dofta frisk mylla”

Bananskal, hushållspapper, kaffesump, äggskal och brödkanter. Löv, mossa och små grenar. Och massor med röda maskar. I komposterna på Kulbacken bryts det mesta ner till finfin jord.

Jan-Olov Persson är guide på Naturum och den som sköter komposterna på Kulbacken. En lövkompost och en för blandat avfall. Dessutom har han en egen på kolonilotten strax intill.

– Det är inte svårt alls, tänk bara på att röra om ibland och se till att komposten är fuktig. Fattas syre eller vatten avstannar förmultningen, eller går allt för sakta.

Placeras i skuggan

En kompost för hushållsavfall måste vara godkänd för det ändamålet så att den inte lockar dit råttor. En kompost för löv och annat trädgårdsavfall kan däremot vara öppen.

– En sådan kompost blir snabbt full, då är det bra att bygga flera intill varandra. På Kulbacken har vi en lövkompost som förmultnar ganska snabbt eftersom den är i en isolerad varmkompostbehållare.

– Placera helst komposten i skuggan och inte direkt på jorden. Dels är det bra om luften kan cirkulera, dels undviker man att rötter växer in i komposten.

 

Citat: ”Vill du få mer fart på komposten så ladda med lite hönsgödsel.”

 

Jannes kompost-tips

- Köp en varmkompost som är godkänd för hushållsavfall.

- Lägg mindre grenar i botten så att det blir luftigt.

- Fyll på med mossa, löv, gräs och rivet tidningspapper.

- Tillsätt gärna en näve kompostmaskar.

- Lägg i matrester och annat hushållsavfall.

- Varva hela tiden med lite växtmaterial och rivet tidningspapper.

- Rör om då och då så att syre tillförs.

- Är komposten för torr så vattna den.

- När större delen av komposten är förmultnad så lyft ur det översta lagret som inte är jord och gräv ur den fina kompostmyllan. Lägg tillbaka det som inte var förmultnat och fortsätt kompostera.

- Tänk på: en kompost som luktar illa har antagligen för lite luft (syre). Rör om, se till att den är fuktig och tillsätt lite kväve i form av hönsgödsel eller din egen urin så blir det fart på förmultningen.