• Anders Leidzén brinner för gamla saker, och varvar nu jobbet på verkstadsgolvet med att driva antikaffär.
  • Färgat glas och gamla kryddburkar trängs i Anders butik.
  • Antika ljusstakar, afrikanska masker och stringhyllor – det mesta finns att hitta i buktiken.

”En butik har alltid varit målet”

Två jobb och sjudagarsveckor. Ja, att Anders Leidzén som precis startat Anders Nytt och Antikt, brinner för att samla och sälja äldre saker råder det ingen tvekan om.
Sedan mitten av november har Anders Leidzén drivit sin affär Anders Nytt och Antikt, som ligger bredvid Storgatan i Västervik.
–Jag tror ju att den här trenden med bebagnade saker är här för att stanna, säger Anders.
Men att samla på gamla saker är inget nytt för honom.
– Jag hade loppis hemma i garaget innan, och stod på Lions loppis här på torget. Men det här att starta en butik med lite mer utvalda saker har alltid varit målet, säger han.
Han har jobbat på Tjust Mekaniska verkstad sedan 1985. Han har kvar det jobbet och ser antikaffären, som har öppet tre dagar i veckan, som en utökad hobby.
– Jag ville testa något nytt. Målet är att någon gång i framtiden kunna leva på det här, åtminstone till största delen. Som det är nu jobbar jag sju dagar i veckan. Men jag ser det som att jag får ta ett hundår här nu och se hur det går framöver, säger han.

”Källaren full”

Anders får sina saker från auktioner, privatpersoner och från när han hinner gå på loppisar.
– Jag har hela källaren full hemma. I veckan skickade jag 35 banankartonger med prylar till Västervikshjälpen, men det finns mer kvar kan jag säga, säger han och skrattar.
Intresset har suttit i sedan han var liten.
– Farmor och farfar var alltid på auktioner när vi var små, så det finns väl i blodet, säger han.
Anders är nöjd med antalet kunder hittills. Butiken ligger i ett äldre hus inne på en gård, men det verkar inte göra att folk missar den.
– Det har varit väldigt mycket folk, jag trodde att det skulle vara svårare att få dem att hitta hit. Fortsätter det så här hoppas jag kunna gå ner lite i tid på mitt andra jobb redan till sommaren.
Det som säljer mest är kuriosa och prylar. Butiken är full av saker, allt ifrån färgat glas och 50-talslampor till leksaker och fåtöljer.
Många tycker att det är roligt när det öppnar en ny butik i stan.
– ”Åh vad kul med något nytt”, den kommentaren får jag mycket. Halva dagarna går ju åt till att prata, jag var alldeles trött i halsen den första veckan, säger Anders och skrattar.